Država uzima PDV na humanitarnu pomoć žrtvama u Turskoj i Siriji

Foto: Screenshot

HRVATSKI Crveni križ otvorio je telefonsku liniju preko koje prikuplja pomoć za stanovnike Turske i Sirije, država teško pogođenih nedavnim potresima u kojima je stradalo preko 11.000 ljudi, a žrtve se i dalje zbrajaju.

>> Broj mrtvih u Turskoj i Siriji prešao 11.000. Tlo se i dalje ne prestaje tresti

PDV uključen u cijenu poziva

Na web stranici Crvenog križa uz broj telefona nalazi se i podatak da je PDV uključen u cijenu poziva.

"Građani mogu pomoći i pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura / 6,25 kn / PDV je uključen, kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Moj telekom d.o.o.)", navodi se na stranici.

Kontaktirali smo Upravu Crvenog križa za komentar. 

Crveni križ tražio da se država odrekne PDV-a, odgovorili im da ne mogu

"Vezano uz vaš upit, možemo odgovoriti kako je točno da naplata poziva putem donatorskog telefona 060 9011 uključuje i PDV. Prihod od PDV-a nije prihod Republike Hrvatske nego je riječ o prihodu Europske unije.

Iako smo mi i u dosadašnjim slučajevima tražili da se Vlada RH odrekne PDV-a, pojašnjen nam je način funkcioniranja sustava u sklopu kojega Republika Hrvatska ne može donijeti odluku o izuzeću plaćanja PDV-a nego se u pojedinim slučajevima iz proračuna Vlade RH, ukoliko to odluče, uplaćuje donacija u iznosu koji je jednak PDV-u. Hrvatski Crveni križ to će i ovoga puta pismenim putem zatražiti od Vlade RH", odgovaraju iz Crvenog križa.

I za redovnu donacijsku liniju država ubire porez 

Prema podacima s web stranice Crvenog križa, Republika Hrvatska nije se odrekla poreza ni na redovnoj telefonskoj liniji putem koje se također skupljaju donacije.

>> Hrvatski Caritas prikuplja donacije za pomoć stradalima u Turskoj i Siriji

"Rad Hrvatskog Crvenog križa moguće je podržati i pozivom na donacijski broj 060 90 11. Telefon je dostupan 24 sata dnevno tijekom cijele godine i pozivom na njega doniraju se novčana sredstva za programe Crvenog križa. Prema potrebi telefon aktiviramo za apele i akcije pomoći stradalima u elementarnim i drugim nepogodama i nesrećama u zemlji i svijetu. Cijena poziva iznosi 6,25 kuna po pozivu, PDV uključen", navodi se na stranicama Crvenog križa.

Država je uzimala PDV i na pomoć Ukrajincima

Ista je situacija kod prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Na webu Crvenog križa piše da je i tu uključen PDV.

"Novčana sredstva mogu se donirati i putem donatorskog telefona 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru)", stoji u objavi od 10. ožujka 2022. godine u sklopu apela Crvenog križa za prikupljanje sredstava za pogođene stanovnike ratom zahvaćene Ukrajine.

Donacije bi trebale biti oslobođene PDV-a

>>Šefica Zaklade Solidarna: Ljudi su dobili 50 kontejnera manje zbog PDV-a na donacije

Zanimljivo je da se na stranicama Ministarstva financija, preciznije Porezne uprave, navodi kako "​donacija novčanih sredstava ne podliježe plaćanju PDV-a, neovisno o visini iznosa i davatelju, ako za donirana novčana sredstva davatelj ne primi nikakvu protuisporuku".

Kontaktirali smo i Poreznu upravu s pitanjem zbog čega država ubire poreze u navedenim slučajevima. Čim dostave odgovor, rado ćemo ga objaviti.