UHLJEBISTAN

Državna firma kupila auto vrijedan 200.000 kuna. Nazvali smo ravnateljicu

Foto: LinkedIn/Index

LIJEPA nova Škoda poboljšala je prije nekih mjesec dana vozni park tvrtke Državne nekretnine u, dakako, državnome vlasništvu.

>> Reakcija Državnih nekretnina: Ravnateljica ima pravo na cjelodnevno korištenje auta

Nije ta Škoda osobito iznenađenje, pisalo se kako dotična tvrtka ove godine, u jeku pandemije i pripadajuće krize, naručuje novi automobil i ukazivalo se da su specifikacije u natječaju pisane kao da Državne nekretnine žele kupiti Škodu Octaviju. Kad ono, vozni park Državnih nekretnina zaista je pojačan Škodom Octavijom. Kakvo iznenađenje. Cijena – sitnica: ni dvjestotinjak tisuća kuna. Točnije, kako su precizirali u Državnim nekretninama, 155.914,27 kuna, plus PDV.

Auto navodno stalno vozi direktorica, u Državnim nekretninama odbijaju reći išta o tome

Najava kupovine ovog vozila problematizirana je u medijima usred ljeta. Nije to pokolebalo tvrtku pod vodstvom direktorice Renate Sabo, nastavila je odlučno naprijed i, na koncu, zaista kupila Škodu. Prema našim informacijama, novi automobil uglavnom koristi ravnateljica i to, navodno, stalno. I izvan radnog vremena. Napisali smo "navodno", jer pitanje raspolaganja Škodom spada u najstrože čuvane tajne Državnih nekretnina. Više puta smo slali mailove i svaki put nam je odgovor prešućen, a to je uradila i Sabo kad smo je, na koncu, dobili na telefon.

Pitali smo Državne nekretnine štošta. I o razlozima kupovine auta, i o tome tko ga vozi, ali zanimalo nas je kako je moguće da je kupljena baš Škoda Octavia, kao što je u medijima najavljivano.

Je li možda riječ o namještenom natječaju? Slijedi odgovor:

"Nabava motornih vozila uobičajen je predmet nabave nužnog sredstva za obavljanje poslova naručitelja iz djelokruga rada, pa tako i društva Državne nekretnine d.o.o. Natječaji za kupnju vozila koje provodi Društvo provode se transparentno i u potpunosti sukladno propisanom postupku javne nabave kao i Planu Društva za tekuću godinu, stoga odbacujemo vaše tvrdnje o medijskim insinuacijama da je riječ o nedopuštenim radnjama u nabavci Škode Octavia, nabavljene otvorenim postupkom javne nabave", doslovno pišu Državne nekretnine.

I slijedi još:

"Kod javne nabave gleda se mogućnost uštede te se nabavljaju ekonomična vozila, a vozila marke Škoda pripadaju navedenoj kategoriji i riječ je o vozilu niže srednje klase sa serijskom opremom. Društvo 2020. nije uvećalo vozni park u odnosu na 2019., a vozila su se nabavljala po isteku operativnog leasinga sukladno Planu poslovanja 2020. te ne planiramo nove nabave. Društvo koristi 8 vozila te istovremeno upravlja s gotovo 6 tisuća nekretnina raspršenih na području cijele Hrvatske gdje prosječno odradi 200 očevida mjesečno. Vozila se koriste sukladno sektorskim zahtjevima i iskazanim potrebama temeljem važećih propisa, a što vrijedi i za člana Uprave Društva", poručuju iz Državnih nekretnina.

"Javite se odnosu sa javnošću"

Dobro, znači li to da je auto kupljen za ravnateljičine potrebe, pitali smo Državne nekretnine i dobivali odgovor da nam je na to pitanje već odgovoreno.

A očito nije.

Nije bilo druge, nazvali smo ravnateljicu Sabo i poveli dojmljiv razgovor. Elem, pitali smo koristi li novu Škodu 24 sata na dan?

- E, to se samo javite odnosu sa javnošću. Znam da su nešto odgovarali. Evo ga, ja vas molim, hvala.

Javio sam im se, ali možete li mi vi reći?

- Samo se njima javite...

Javio sam im se, ali nisam dobio odgovor.

- Sigurno ste dobili, ja znam da ste razgovarali.

Jesmo razgovarali, ali nismo dobili jasan odgovor koristite li taj auto 24 sata ili ne?

- Evo tamo se samo javite njima. Ja vas molim, ja vas molim. Nisam u predmetu. Hvala.

Dolazak Sabo na mjesto ravnateljice digao priličnu prašinu

U ovom je času razgovor zamro, ravnateljica Sabo napustila je položaj s druge strane linije.

Inače, njezin je dolazak na ravnateljsko mjesto prije tri godine digao priličnu prašinu u medijima. Nagađalo se ima li traženih pet godina iskustva na rukovodećim mjestima. Prema onome što se moglo pročitati, karijeru je započela 2001. godine u tvrtki koja je proizvodila ljepilo za etikete na pivskim bocama, potom je prešla u Hypo Alpe Adria Nekretnine gdje je bila prodajni menadžer da bi nakon toga u Hypo banci radila kao financijska savjetnica i menadžerica. 

Tvrdilo se kako nijedna od tih pozicija nije rukovodeća, no Sabo je prošla cijelu proceduru i postala direktorica. Kada su ga pitali o njezinu dolasku na čelo Državnih nekretnina, Andrej Plenković kazao je da o tome ništa ne zna i preporučio obraćanje nadležnom ministarstvu.

Bilo je to ono pod vodstvom Gorana Marića.

Sumnja u reference

Na mail u kojem pitamo o njezinim referencama odgovoreno nam je: "Član Uprave – direktorica Društva, odabrana je putem javnog natječaja za odabir člana Uprave Društva te je zadovoljila sve tražene uvjete sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu odabira i imenovanja kandidata za predsjednika Uprave trgovačkog (NN 19/17) s obzirom na to da je odabrana od strane komisije kao najbolji kandidat po natječaju. Zaključno ističemo kako od dolaska člana Uprave – direktorice Društva, nakon 2017. trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. kontinuirano bilježi rast dobiti i pozitivne trendove poslovanja te je u 2019. ostvarilo povijesno najbolje rezultate s ostvarenom dobiti u iznosu od 38,3 milijuna kuna, što je porast od 73 posto u odnosu na 2018. te 17 posto većim prihodima, dok su s druge strane rashodi smanjeni za 14 posto“, tvrde u Državnim nekretninama d.o.o.

I mole objavu odgovora "u cijelosti" iako ignoriraju naše pitanje - naime, je li nova Škoda direktoričino vozilo. I pišu o nečemu što nismo pitali.

Nisu u predmetu, rekla bi direktorica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.