Državni zavod za zaštitu prirode: Morski pas lisica je izrazito zaštićena vrsta

DRŽAVNI zavod za zaštitu prirode reagirao je na članak "Korčulanski ribari izvukli morsku lisicu dugu preko tri metra i tešku 101 kilogram" objavljen na Indexu te objasnio kako je morski pas lisica iznimno ugrožena vrsta.

> Korčulanski ribari izvukli morsku lisicu dugu preko tri metra i tešku 101 kilogram

"Cijela skupina hrskavičnih riba (morski psi, morske mačke, raže i himere) iznimno je ugrožena. Prema Crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske u Jadranskom moru je 17 vrsta pred izumiranjem, od ukupno 53 vrste koje su zabilježene u Jadranu. S obzirom na sve veću ugroženost ove skupine riba Državni zavod za zaštitu prirode pokrenuo je izradu Plana upravljanja s akcijskim planom zaštite riba hrskavičnjača", stoji u reagiranju Zavoda za zaštitu prirode.

Podsjećaju kako su Zakonom o zaštiti prirode 23 vrste strogo zaštićene, a tri vrste zaštićene. Napominju kako je zaštićene divlje svojte zabranjeno namjerno hvatati, držati i/ili ubijati; namjerno oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, gnijezda ili legla te područja njihova razmnožavanja i odmaranja; namjerno uznemiravati, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, migracije ili hibernacije, ako bi uznemiravanje bilo značajno u odnosu na ciljeve zaštite; namjerno uništavati ili uzimati jaja iz prirode ili držati prazna jaja; prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđivati te na bilo koji način pribavljati.

Morski pas lisica je strogo zaštićena vrsta i vrsta pred izumiranjem

Dodaju kako je zaštićene divlje svojte dopušteno koristiti na način i u količini koja ne ugrožava opstanak populacije te uz određene mjere zaštite koje obuhvaćaju: sezonsku zabranu korištenja i druga ograničenja korištenja populacije; privremenu ili lokalnu zabranu korištenja radi obnove populacije na zadovoljavajuću razinu; reguliranje trgovine, držanja radi trgovine i transporta radi trgovine živih i mrtvih primjeraka. Zavod za zaštitu prirode ističe kako je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem.

 "Napominjemo da je u vezi s ovim slučajem Inspekcija zaštite prirode, u suradnji s policijom, pokrenula postupak utvrđivanja odgovornosti u smislu kršenja odredbi Zakona o zaštiti prirode i Kaznenog zakona", priopćili su iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.