Dupini počeli napadati kupače na plaži u Japanu. Četiri osobe ozlijeđene

Ilustracija: EPA

ČETIRI kupača ozlijeđena su u napadima dupina na plaži u središnjem Japanu, piše BBC. Jednom muškarcu su slomljena rebra i ima ugrizne rane po rukama nakon što ga je rano jutros dupin napao nekoliko metara od plaže Suishohama u gradu Mihama.

Drugi muškarac je u odvojenom incidentu na istoj plaži također zadobio ugrizne rane po rukama. Kasnije tijekom dana dupini su ozlijedili još dvije osobe. Lokalna policija navodi kako je u prefekturi Fukui zabilježeno šest takvih napada ove godine.

Dupini znaju biti neprijateljski nastrojeni prema ljudima

Postavljeni su znakovi koji govore kupačima da izbjegavaju približavanje ili dodirivanje dupina. Iako dupini obično nisu agresivni prema ljudima, neprijateljsko ponašanje prema kupačima nije potpuno neobično.

Znanstvenici su sugerirali da je divljim dobrim dupinima plivanje uz ljude "nevjerojatno stresno", pronalazeći dokaze da to remeti njihovu rutinu ponašanja. U Republici Irskoj 2013. u razmaku od deset dana isti dupin je ozlijedio dvije žene, pri čemu je jednoj slomljeno rebro.

Godinu dana kasnije, ponovo u Irskoj, pet kupača moralo je biti spašeno kada je dupin počeo agresivno kružiti oko njih. Osim što su neprijateljski raspoloženi prema ljudima, dupini se ponekad znaju ponašati izrazito nasilno prema drugim bićima koja žive u moru.