Duterte čestitao novinarki koja je dobila Nobela zbog tekstova o njegovoj politici

Prosvjed protiv Dutertea Foto: EPA

URED filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea danas je čestitao novinarki Mariji Ressi na Nobelovoj nagradi za mir, izrazivši zadovoljstvo i nazvavši je "filipinskom pobjedom".

Ressa, osnivačica neovisnog filipinskog portala Rappler, nagradu dijeli s Dmitrijem Muratovom, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

Pratila smrtonosni rat protiv droge i politički rat na internetu

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteova rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da iskoristi blogere za napad na Duterteove kritičare.

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti nju i Rappler, rekla je.

Odgovarajući na pitanje o tome što nagrada znači za vladu, glasnogovornik predsjednika Harry Roque na redovnoj konferenciji za novinare rekao je: "To je pobjeda jedne Filipinke i jako smo sretni zbog toga".

"Maria Ressa još mora očistiti ime pred sudom"

"Naravno da je istina da postoje pojedinci koji smatraju da Maria Ressa još mora odgovarati pred sudom", rekao je u prvom komentaru na dodjelu u petak iz Duterteova kampa.

Nagradu su pozdravili mnogi na Filipinima, a kritičari su rekli da je to prijekor Duterteu, čestom kritičaru Rapplera.

Upitana u ponedjeljak koja bi bila njezina poruka Duterteu, Ressa ga je pozvala da ne slijedi pristup ''podijeli pa vladaj'.

"Preklinjem vas, ujedinite ovu zemlju. Nemojte nas razdvajati", rekla je u intervjuu za informativni kanal ANC.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.