Dvojica bivših vojnih policajaca dobila 27 godina zatvora za ratni zločin u Marin Selu

NA ponovljenom suđenju za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Marinu Selu nedaleko od Pakraca, Županijski sud u Osijeku je nepravomoćnom presudom dodijelio ukupno 27 godina zatvora za dvojicu bivših pripadnika Vojne policije Tomicu Poletta i Željka Tutića.

Polletu je određena kazna od 15, a Tutiću 12 godina zatvora. Još četvorica pripadnika Vone policije koji su bili terećeni za ista kaznena djela od danas su slobodni. Riječ je o Damiru Kufneru, Pavau Vancašu i Antunu Iveziću koji su oslobođeni optužbi, te Davoru Šimiću u čijem je slučaju u međuvremenu nastupila zastara.

Na prvom suđenju su sva šestorica bili osuđeni

Svih ih se teretilo za mučenje 24 srpska civila, pri čemu je ubijeno njih 17, u improviziranom zatvoru kod Marina Sela. Sudsko vijeće je zaključilo kako je Poletto direktno sudjelovao u ubojstvu deset, a Tutić sedam civila. Tomici Polettu je nakon izricanja presude pozlilo te je pao u nesvijest.

Za Kufnera, kojeg je odvjetništvo optužilo da je propustio spriječiti mučenja i ubijanja civila, je vijeće utvrdilo da nije bio direktni zapovjednik vodu vojne policije koji je počinio zločin, već samo savjetnik za sigurnost.

Za Vancaša je utvrđeno da je jednu ženu nekoliko puta udario gumenom palicom, ali to nije bilo dovoljno za presudu za ratni zločin. U slučaju Ivezića došlo je do zamjene identiteta, jer je odvjetništvo zastupalo tezu da je on zapravo Ante Andriato koji je sudjelovao u mučenju i ubijanju srpskih civila, ali je na temelju iskaza preživjelih svjedoka utvrđeno da on nije ta osoba. Šimiću je optužnica za ratni zločin promijenjena u protupravno lišavanje slobode, za što je u međuvremenu nastupila zastara.

Ovo suđenje već je održano u Požegi 2009. godine,  a tad su sva šestorica osuđeni, ali je Vrhovni sud odluku poništio iz proceduralnih razloga. Novo je suđenje bilo obilježeno mijenjanjima iskaza svjedoka u odnosu na prvo suđenje i istragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.