Dvojica boraca ISIS-a optužena za otmicu, mučenje i ubojstvo američkih novinara

Screenshot: YouTube/Sky News

DVOJICA istaknutih boraca ISIS-a optužena su za terorizam, otmicu i ubojstvo četvero Amerikanaca, objavila je danas vlada Sjedinjenih Država.

Alexanda Kotey i El Shafee Elsheikh pripadali su skupini zaduženoj za pogubljenje, zvanoj The Beatles, koja je dobila naziv po britanskom naglasku svojih članova. Terete se za sudjelovanje u otmici i ubojstvu američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa te američkih dobrotvornih radnika Petera Kassiga i Kayle Mueller, kao i britanskih i japanskih državljana.

Bez mogućnosti smrtne kazne

"Pripadnici Islamske države u Siriji su oteli, mučili, izgladnjivali, tukli i ubili Jamesa, Petera, Kaylu i Stevena. Sada tražimo da na američkom sudu odgovaraju za zločine počinjene nad našom djecom", poručili su obitelji ubijenih.

Elsheikhu i Koteyu Britanija je ukinula državljanstvo jer su se nakon pristupanja ISIS-u u Siriji smatrali prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Neko vrijeme su bili u američkom pritvoru u Iraku, piše CNN.

Glavni državni odvjetnik William Barr dogovorio je s Britanijom izručenje muškaraca u SAD, ali bez mogućnosti izricanja smrtne kazne. Kotey i Elsheikh trebali bi se danas popodne pojaviti na američkom saveznom sudu u Virginiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.