Džihadisti napali američku vojnu bazu u Somaliji, vrata probili autobombom

Ilustracija: EPA

DŽIHADISTI su napali vojnu bazu u kojoj američki vojnici uvježbavaju komandose u Somaliji, javlja BBC.

Lokalni stanovnici čuli su žestoke eksplozije i pucnjavu u zračnoj luci Baledogle u južnoj regiji Donji Shabelle.

Skupina militanata al-Shabab tvrdi da stoji iza napada u kojem su koristili autobombu da se probiju kroz ulazna vrata prije nego što su unutra poslali svoje borce. Vojni dužnosnici kažu da su odbili napad džihadista.

Napadnuta vojna baza nalazi se oko sto kilometara zapadno od somalijskog glavnog rada Mogadishua. Kako navodi BBC, u bazi se nalaze američki i somalijski vojni specijalci te ugandanske mirovne snage.

Odmazda zbog zračnih napada

Od početka mandata Donalda Trumpa Sjedinjene države su značajno pojačale zračne udare protiv al-Shababa, koji su povezani s al-Qaedom. Dužnosnici u Somaliji smatraju da su džihadisti za odmazdu zbog zračnih napada pojačali svoje napade u Mogadishuu.

Američka vlada navodi da al-Ashabab drži kontrolu nad velikim dijelovima Somalije i ima sposobnost izvršiti velike napade korištenjem bombaša samoubojica, eksplozivnih naprava, granata i lakog oružja.

Al-Shabab je u svojoj objavi naveo da su pokrenuli "hrabar napad na američku vojnu bazu". 

U zasebnom slučaju eksplozivom je napadnut talijanski vojni konvoj u glavnom somalijskom gradu Mogadishuu, ali nema informacija o žrtvama ovog napada. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.