Economist: Srbija cijepi brže od skoro cijele EU. Vučić je dobro iskoristio pandemiju

Foto: EPA

SRBIJA možda nije imala tako blistavo medijsko praćenje još od Prvog svjetskog rata. Siromašna zemlja prema europskim standardima i opterećena korupcijom ima jednu od najbržih svjetskih kampanja cijepljenja protiv covida-19 te treću u Europi prema ukupnom broju isporučenih doza po stanovniku. Tisuće Bosanaca, Makedonaca i Crnogoraca prešle su granicu zbog besplatnog cijepljenja. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobro je iskoristio pandemiju, piše The Economist.

Na vladinoj zdravstvenoj web stranici građani Srbije mogu se prijaviti za kinesko cjepivo, rusko, zapadnjačko ili kakvo god da je dostupno. Oko tri četvrtine doza koje su dosad primijenjene su kineske. Da bi se došlo do traženog Pfizerova cjepiva, ponekad je potrebna veza. Stranci dobivaju AstraZenecino cjepivo, vjerojatno zato što ga mnogi građani Srbije ne žele. Do 27. ožujka, najmanje jednu dozu primilo je 20 posto Srba. Vučić likuje da će 30-godišnjaci u Njemačkoj morati čekati vjekovima na prvu dozu.

Stope zaraze i smrtnosti brzo rastu

Ipak, stope zaraze i smrtnosti brzo rastu. Mnogi Srbi ne pokušavaju se držati mjera opreza, smatra Ivan Kostić, kirurg u Čačku, posebice se to odnosi na one koji su primili prvu dozu. Za razliku od ostalih europskih zemalja, nije bilo dugih lockdowna.

Zdravstveni sustav je u lošem stanju. Srbijanske bolnice imaju 25 posto manje osoblja nego one u zapadnoj Europi, procjenjuje dr. Kostić, dijelom i zbog toga što su mnogi zdravstveni djelatnici emigrirali.

Da stvari budu još gore, teorije zavjere potkopavaju kampanju cijepljenja. Jedna je studija pokazala da 70 posto Srba vjeruje u barem jednu teoriju zavjere oko covida-19, poput one da je riječ o biološkom oružju ili da virus šire proizvođači lijekova. U zapadnoj Europi ovakve teorije podržava tek četvrtina populacije. Od 80-ih godina, kaže Vedran Džihić sa Sveučilišta u Beču, Srbija ima hiper-produkciju teorija zavjere, uglavnom ksenofobičnih usmjerenih na Albance, Bošnjake, Hrvate ili Vatikan. Danas građani s poteškoćama razlikuju sulude priče od realnosti.

Vučićeva strategija se isplatila

Ipak, Vučićeva strategija da ne stavlja sva jaja u jednu košaru se isplatila. Kupio je cjepiva u Europi, Rusiji i Kini te potpisao ugovore o proizvodnji ruskog i kineskog cjepiva u Srbiji. Obje se zemlje nadaju da će ovakvom politikom oko cjepiva potkopati povjerenje u Europsku uniju. Ankete pokazuju da to djeluje, iako neki Srbi misle da Kina zauzvrat očekuje komercijalne pogodnosti.

Europska unija obećala je Srbiji sredstva za oporavak, ali još nije donirala cjepivo. U međuvremenu, uspjeh u nabavi cjepiva drugdje omogućava Vučiću da se nametne kao regionalni lider. Susjedi Srbije nemaju puno iluzija o njegovoj dobronamjernosti, smatra Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu. No, njegova vještina "uličnog gangstera" u politici, kako u domaćoj, tako i međunarodnoj, čini ga faktorom s kojim se mora računati, zaključuje The Economist. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.