Eiffelov toranj nije u plamenu, to je samo još jedna TikTok budalaština

Screenshot: TikTok

Niz fotografija i snimaka koje prikazuju Eiffelov toranj u plamenu i dimu proširio se raznim društvenim mrežama u proteklih nekoliko dana. Međutim, ubrzo se utvrdilo kako je riječ o lažnim fotografija i snimkama te da vatra nije zahvatila turističku atrakciju.

@pid347

ฝรั่งเศส ลุก เป็น ไฟ แล้ว ครับ

♬ เสียงต้นฉบับ - PID เหินฟ้าแห่งแสงสว่าง 

Na službenim stranicama Eiffelovog tornja nisu objavljena nikakva izvješća o požaru, a karte za uspon na njega još uvijek su dostupne za kupnju. Fotografije podijeljene na službenim kanalima društvenih medija prikazuju toranj prekriven snijegom.

@xth3anonymous #eiffel #paris #fire #noway #look #question #foryou #fail #videoviral ♬ Danger - SoundAudio

Novinari išli provjeravati što se događa

Reutersovi novinari potvrdili su kako su prije nekoliko dana išli provjeravati vijesti na web stranici pariške policije i objave na Facebook profilu gradonačelnice Anne Hidalgo, ali nisu pronašli nikakvu potvrdu da je izbio požar. 

@rastgele_ritm #eiffeltower #paris #fire #burn ♬ оригинальный звук - ruslan_sever

Kontaktirali su i glasnogovornika znamenitosti, koji im nije odmah odgovorio. Ubrzo su utvrdili kako su fotografije i snimke koje kruže internetom lažne. "Takvog požara nije bilo i fotografija koja kruži internetom je lažna", priopćili su prije pet dana. 

Ipak, to nije spriječilo da se fotografije i snimke nastave širiti TikTokom, Facebookom i Instagramom. Pretpostavka je da su stvorene upotrebom umjetne inteligencije. Jedna od fotografija koja se dijelila na TikToku prikupila je 9.6 milijuna lajkova, 121.000 komentara i 118.000 puta je podijeljena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.