EKOCID NA VISU Najljepša plaža Europe zatrpana smećem

Foto: Facebook

PISALI smo o plažama na jugu Hrvatske koje su pune smeća. Nakon što su Hrvatsku obišle fotografije dubrovačke obale zatrpane smećem, onečišćenje se preselilo sjevernije, do Korčule ali i Visa. 

>> Jug Hrvatske zatrpan smećem: "Full of life? Mislite full of shit"
 
Ekocid na hrvatskim plažama nije nestao. Najnoviji primjer su plaže na otoku Visu, na kojima su ogromne količine smeća. Među tim plažama je i plaža Stiniva koja je prije samo dvije godine bila proglašena najljepšom plažom Europe, što je objavio Daily Mail. 
 
 
Na toj plaži je jedna majka s dvije djevojčice sakupila punih 40 velikih plastičnih vreća smeća. Umjesto da krene na prvo ovogodišnje kupanje, Robert Pašičko s Geotehničkog fakulteta u Zagrebu fotografirao je gomile smeća i plastike i pomogao u njegovu sakupljanju. 
 
 
Na viškim plažama bi se mogle skupiti tisuće vreća smeća
 
Na svojem Facebooku napisao je kako bi se na viškim plažama mogle sakupiti tisuće vreća smeća.
 
"Trebao je biti post o prvom kupanju sezone, al kad na tri naljepše Viške plaže vidiš toliko smeća - planovi se mijenjaju. Plastika u moru je postala ekocid. Na Stinivi (često proglašena top 10 plaža u Europi) je mama s dvije klinke od jučer spakirala 40 punih vreća smeća, pomogli smo, al ima bar jos 10-20 vreća kad bi i sitno smeće skupljali. Uz debile koji sanjaju bušenje Jadrana i elektrane na ugljen, fali masa pozitivaca da se ne pretvorimo u smetlište, i da ne ovisi sve o mami s dvije klinke... 
Na slikama i plaža Zaglav (bar 200 vreća smeća?) i Milna. Oko Visa bi mogao nakupit par hiljada vreća smeća s plaža?", napisao je na Facebooku. 
 

 
Pašičko kaže da su se jutros skupili mještani Milne s turistima i počeli čistiti plažu Milna.
 
 
Na rješenju problema radi udruga Terra Hub
 
Kako doznajemo, na rješenju ovog problema radi i Udruga Terra Hub. Svojim Plastic Challengeom 2018, timskim natjecanjem koje završava dvodnevnim hackathonom pod nazivom No Plastic Sprint, žele podići svijest ljudi o problemu plastike u moru. Ujedno će promovirati odgovorno ponašanje na više razina - u vladi i javnom sektoru, kod poslovnog sektora te kod svih pojedinaca, građana i potrošača. 
 
Udruga traži inovativna rješenja problema gomilanja plastičnog otpada u moru koja će djelovati bolje i brže od postojećih. Na svojoj web stranici upozoravaju da gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji, a većina otpadne plastike završava u moru. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.