Pogledajte koliki postotak plaće za novi iPhone treba u Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj

Foto: EPA

DEJAN Kovač, hrvatski ekonomist i bivši kandidat za predsjednika države, na svom je Facebook profilu objavio takozvani The iPhone 14 Index. Naime, radi se o kupovnoj moći po zemljama u odnosu na iPhone, odnosno o izračunu postotka plaće koji treba izdvojiti za novi iPhone u Hrvatskoj i drugim zemljama.

"Koliko % godišnje prosječne plaće trebate potrošiti da bi kupili iPhone 14?

Ne morate voliti mobitele, ali ova vježba je dobar pokazatelj kupovne snage građana od države do države. Možete dosta dobro usporediti najsiromašnije i najbogatije kroz kupovinu standardiziranog proizvoda.

U Hrvatskoj je potrebno izdvojiti 10.27% godišnje plaće, dok je u Srbiji potrebno 2x više - 21.09%, a Bosni i Hercegovini - 26.23%.

Usporedba s EU zemljama

Kada bi se uspoređivali sa bogatijim državama EU: Njemačka, Finska, Austrija su ispod 3% tj. mobitel ovakvog ranga nije luksuzno dobro za većinu kao kod nas ili 3 do 4 puta je lakše za priuštiti.

Bit će zanimljivo nekih godinu dana nakon uvođenja Eura, i dok se cijene malo stabiliziraju, usporediti košaricu dobara u Hrvatskoj i Njemačkoj. Više neće biti tečajnih oscilacija, već razliku u cijenama će generirati samo marže i porezi. Naravno i mala razlika u nabavnim cijenama kroz troškove transporta.

Tada ćete imati crno na bijelo:
1. Usporedite plaće Hrvatske i Njemačke
2. Usporedite troškove života Hrvatske i Njemačke
Dobit ćete realno stanje u prostoru i vremenu, te gdje nas je 30 godina manjka ekonomskih i građanskih sloboda dovelo.

Mogu vam već sada reći rezultate analize, ali bolje da se sami uvjerite. Kognitivne disonance se mogu razbiti samo osobnom verifikacijom.
Na kraju dana, "svi sve znaju", no pitanje je zašto nitko ništa ne čini da promijeni na bolje... Očigledno da svima odgovara ovakav sustav", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.