Ekonomisti o rezultatima referenduma: Sada očekujte još žešće restrikcije u državnoj ekonomiji



"AKO sutra i bude nekih promjena kod vrijednosti dionica mislim da će one biti kratkoročne", rekao je za Index Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe generale - Splitska Banka komentirajući rezultate referenduma. Kako je dodao rezulrati referenduma zapravo su očekivani i riječ o prelasku zadnje stepenice pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju. No kako je naglasio, razloga za optimizam nema dodajući kako je sve ovo zapravo bilo i očekivano.

Šantić: Problemi i dalje ostaju

"Nama i dalje ostaju strukturalni problemi, problemi javnih financija i rješavanje istih. U ekonomskom planu nakon referenduma ništa se značajnije neće mijenjati", kaže Šantić na kraju za Index.

Prema ekonomskom analitičaru Damiru Novotnyju, rezultati referenduma odnosno ulazak Hrvatske u Europsku uniju svakako je pozitivna vijest za financijska tržišta Hrvatske.

Novotny: Prihvatljivija ulaganja

"Bez sumnje to je pozitivna poruka ulagačima da je sada manji rizik ulaganja u Hrvatskoj te da će ona sada biti prihvatljivija", kaže Novotny za Index dodajući kako je do sada, u krizi, bio trend da su ulagači svoj novac deponirali u bankama ili pretvarali u švicarske franke ili pak njemačke državne obveznice. No, sada se trendovi mijenjaju pa se ulaže u poduzeća pa bi Hrvatska mogla u tome imati svoju šansu.


"U svakom slučaju sada će i Vladi biti puno lakše podmiriti svoje obveze koje dospijevaju s obzirom da smo potvrdili da postajemo član obitelji Europske unije", rekao je Novotny naglašavajući kako bi Hrvatska sada trebala imati i pozitivno gledanje Europske banke. Što se tiče rejtinga Hrvatske, Novotny ne očekuje rast rejtinga, no kako kaže, nakon ove odluke realno je očekivati zaustavljanje pada. 

Jurčić: Dobro da smo glasali za EU, ali...

"Dobro je da smo glasali za Europsku uniju i ja sam osobno glasao. No, nemojmo gajiti iluzije da će nam EU riješiti naše probleme. To je potpuno krivo razmišljanje. Nama ostaju i dalje naši dugovi i naši deficiti", rekao je za Index ekonomski analitičar Ljubo Jurčić dodajući kako nas sada očekuje još restriktivnija ekonomska politika od one koja se najavljuje.

Kako kaže Jurčić ulazak u EU ima svojih pozitivnih stvari, no isto tako i negativnih, jer kada jednom uđemo u Europsku uniju očekuju nas manje ekonomske slobode ali veća garancija za ljudska prava i građanske slobode.



"Nema iluzije ni razloga za euforiju. Europska unija ima stotinu problema i trenutno su u vrlo velikim problemima u koje su sami ušli jer su od početka startali krivo. Sada im to dolazi na naplatu", kaže Jurčić u razgovoru za Index. 

Kapital će doći kad budemo morali prodavati

Kako je reagirao na burzi se sljedećih dana neće toliko osjetiti efekt rezultata referenduma i to iz dva razloga. Prvi je taj što Hrvatska ima otvoreno tržište već 15 godina pa ovo ne mijenja na stvari.

"Kapital dolazi kada ima nešto. Ulagalo se i uzimalo, odnosno kupovalo i u puno nestabilnija vremena u Hrvatskoj. Opet će se kupovati kada država bude morala prodavati HEP i ostale tvrtke. To je neminovnost", kaže Jurčić na kraju.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.