Ekonomski analitičar: Nitko ne govori o pretjeranom tiskanju novca, to nije moderno

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

EKONOMSKI analitičar Andrej Grubišić gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao vladine mjere, ali i inflaciju. Grubišić smatra kako je nepobitna ekonomska činjenica da, ako imate nesmanjenu potražnju, na strani ponude nema potrebe za reduciranjem cijena.

"Doprinijet ćete potražnji ako plaće porastu. Veliki manevarski prostor, s punim proračunom, u kombinaciji s izbornom godinom doprinijet će tomu da veliki dio zahtjeva sindikata bude zadovoljen. U javno sektoru je plaća doista ista, ali ne možemo se oteti dojmu da su brojna mjesta tamo neproduktivna. Treba politička snaga da se reducira ta radna snaga i napravi porezno rasterećenje", rekao je.

Što s onima koji nisu produktivni na poslu, pita se Grubišić

"Imamo problem glomaznog javnog sektora i uvijek je pitanje što s onima koji nisu produktivni jer takvi ne dobivaju otkaz, nego budu raspoređeni na drugo radno mjesto. Nas je deset posto manje u zadnjih deset godina, a javni sektor za nekoliko desetaka tisuća zaposlenih veći", objasnio je Grubišić. O vladinom zamrzavanju cijena rekao je da je to kao da malom djetetu govorite da postoji Djed Božićnjak i da im je on donio poklone.

"Ključni lijek za inflaciju je restriktivna monetarna politika i razumno je da ljudi koji imaju moć javnosti govori ono što je istina. Ta se politika djelomično i provodi, ali imali smo ekspanzivnu monetarnu politiku deset godina. Nominalni BDP je povećan 50 posto, a količina novčane mase je povećana za 260 posto. Prvo je bio rast cijena nekretnina, pa rast vrijednosnih dužničkih papira, i onda prelijevanje u realni sektor" dodao je analitičar.

"Ne znam zašto se toliko malo govori o pretjeranom tiskanju novca"

"U javnosti se govori da su trgovački dobavni lanci i rat u Ukrajini glavni razlozi inflacije. Ne znam zašto se toliko malo govori o pretjeranom tiskanju novca, možda jer to nije moderno. U dobrom dijelu poslova, rast plaća prati inflaciju. Plaće u privatnom sektoru mogu rasti samo u onoj mjeri u kojoj ga prati produktivnost rada", tvrdi Grubišić, koji je zaključio:

"Mi smo napravili jednu regresijsku analizu za profitne marže za svaku godine i dobili da je koeficijent korelacija 0.01 posto. Dakle, nema korelacije profitnih marži i inflacije."