Elektrana nije imala sve papire u roku. Rasturila je na natječaju Hrvatskih šuma

Krunoslav Jakupčić, bivši direktor Hrvatskih šuma Foto: Hina

POZAMAŠNU količinu vrlo tražene biomase Hrvatske šume su ugovorom na 14 godina prodale Elektrani Grubišno Polje, u vlasništvu tvrtke Energostatik, koja do okončanja natječaja nije imala svu dokumentaciju potrebnu da krene s radom.

Uvjeti natječaja mijenjani su baš te godine, a Energostatik, čija elektrana još nije bila počela s radom, dobio je najviše bodova. 

Odobrenja državnih agencija stigla su im 31. svibnja 2019. godine, dan nakon krajnjeg roka da ih dostave Hrvatskim šumama. 

Da su se Hrvatske šume držale napisanog u vlastitoj javnoj nabavi, zbog sitnog kašnjenja bi s tom elektranom automatski raskinule ugovor. Kao što su otkazale suradnju s tri tvrtke koje su isto tako prošle na natječaju, ali kasnije nisu dostavile potrebne papire, mahom garancije, bankarske zadužnice i uplate pologa.

Elektrana nije imala sve papire, 19 dana prije odluke o raskidanju suradnje stigla poruka

19 dana prije nego što su Hrvatske šume objavile odluku o raskidanju suradnje tim firmama, tadašnji direktor Krunoslav Jakupčić poslao je poruku Zvonimiru Frka-Petešiću, predstojniku ureda premijera Andreja Plenkovića, u kojoj ga je izvijestio da je bio na sastanku s upraviteljem Elektrane Grubišno Polje i da je sve bilo u redu. 

Poruka je to o kojoj je pisao Nacional, često spominjana u nedavnoj aferi. 

>>Novi šef Hrvatskih šuma: Ovi SMS-ovi su skretanje pozornosti, ima ozbiljnijih tema 

Emil Bakić, upravitelj Energostatika i ostalih tvrtki vezanih za Elektranu Grubišno Polje, poput njenog francuskog investitora Akuo Energy Meda, jasno je naveden u toj prepisci od 15. lipnja 2019. godine: 

"Poštovani gosp. Petešić, jučer smo sve dogovorili s gosp. Bakićem (Akuo Energy Med d.o.o.). Sve je OK. Pozdrav", pisao je direktor Hrvatskih šuma. 

Elektrani su Hrvatske šume prodale biomase vrijednosti 220.486.350 kuna

Što je to točno u redu i što su se dogovorili, nije navedeno, ali činjenica jest da je Jakupčić o afirmativnom sastanku s upravom nove elektrane, kojoj su Hrvatske šume prodale 37.495 m3/t biomase vrijednosti 220.486.350 kuna, morao izvijestiti osobu vrlo blisku šefu HDZ-a.  

Pa da zaključimo: ova poruka je stigla par mjeseci nakon što je Energostatik već odabran da bude jedan od devet kupaca na javnoj nabavi Hrvatskih šuma, za koju su netom prije mijenjani uvjeti. Ali ova poruka je stigla i 19 dana prije nego što su Hrvatske šume odlučivale kojima će od tvrtki s tog nadmetanja, uključujući Energostatik, poništiti tek dodijeljeno pravo kupnje robe zbog toga što nisu dostavile potpunu dokumentaciju. 

Odluka o poništavanju donesena je 4. srpnja 2019. godine, ni mjesec dana nakon što su Frka-Petešić i Jakupčić komunicirali. Njome su tri tvrtke izgubile pravo na otkup biomase, a među njima nije bio Energostatik. 

Da bi ovakve elektrane mogle početi s radom, moraju imati odobrenja regulatornih državnih agencija, koja do okončanja postupka javne nabave elektrana u Grubišnom Polju nije imala. 

Dokumente potrebne za rad dobili su sa zakašnjenjem 

Energostatik je zahvaljujući promijenjenim uvjetima javne nabave dobio 265 bodova, a idući kupci od 230 do 150 bodova. 

Primjerice, u kategoriji "rok do kojeg će postrojenje započeti s radom" Hrvatske šume nude tvrtkama tri opcije. Mogu odabrati da je postrojenje započelo s radom i dobiti 30 bodova, mogu odabrati da će započeti od 1. lipnja 2019. godine do 31. prosinca 2019. godine i dobiti samo 5 bodova ili mogu odabrati treću opciju, onu koju je Energostatik odabrao, da će postrojenje početi s radom "do 30. svibnja 2019. godine". 

Ta je opcija Energostatiku donijela 15 bodova na natječaju. Ali zanimljivo je da je Energostatik tek dan kasnije, 31. svibnja 2019. godine, aktivirao ugovor s HROTE-om, a dan prije, 30. svibnja, ishodio rješenje HERA-e, dokumente bez koji elektrana nije mogla početi raditi. 

Hrvatske šume nisu im raskinule ugovor zbog kašnjenja

Zanimljivo je da se u javnoj nabavi Hrvatskih šuma navodi da će oni automatski raskinuti ugovor ako im se ne dostavi dokumentacija do datuma koji je određen pri bodovanju, koji je u ovom slučaju 30. svibnja 2019. godine. Teško da je Energostatik dostavio Hrvatskim šumama papir koji državna agencija još uvijek nije ni izdala. Bilo kako bilo, u članku 13. prijedloga ugovora jasno piše:

"Kupac je dužan dostaviti Prodavatelju (1) uporabnu dozvolu za objekt postrojenja, (2) potvrdu nadležnog operatora sustava u kojoj je utvrđeno da je kupac stekao pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu, (3) ugovor o korištenju mreže skopljen između Kupca i nadležnog operatora sustava te (4) Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača izdano na Kupca od strane HERA-e, i to najkasnije do ________ (naznačit će se točan datum naveden u prijavi na javni poziv). Ukoliko Kupac do ovog datuma ne dostavi navedenu dokumentaciju ovaj Ugovor se smatra raskinutim."

Ali ugovor nije raskinut. 

Dodajmo da je Energostatik dobio uporabnu dozvolu za elektranu 11. veljače 2019. godine. Dan kasnije, 12. veljače 2019. godine, Hrvatske šume su objavile javni poziv za prodaju biomase.  

>>Evo čime se bave tvrtke iz poruka šefa Hrvatskih šuma i Plenkovićevih ljudi

Za natječaj na kojem je Energostatik dobio najviše bodova mijenjani su uvjeti

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja listala je javne pozive i kriterije Hrvatskih šuma i zaključila da nema elemenata za pokretanje postupka protiv državne tvrtke. Ali su isto tako zaključili da su 2019. godine, na ovom natječaju, mijenjani uvjeti. 

"Javnim pozivom iz 2019. izmijenjeni su i uvedeni dodatni kriteriji, kao što su: ukupna učinkovitost postrojenja, planirani broj radnika zaposlenih kod kupca za potrebe korištenja postrojenja po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja, stupanj razvijenosti jedinica lokalne samouprave na području na kojem se nalazi postrojenje sukladno indeksu razvijenosti, stupanj razvoja postrojenja, rok do kojega će postrojenje započeti s radom, tražena količina robe po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja te korištenje korisne toplinske energije postrojenja", navode iz AZOP-a.

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja još su spomenuli:

"U javnim pozivima iz 2019. navedeno je kako kupac može kupiti maksimalno 40.000 tona drvne sječke ili 40.000 m3 ogrjevnog drva godišnje po pojedinom projektu, ali ne više od 8.000 tona drvne sječke ili 8.000 m3 ogrjevnog drva po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja godišnje. Dakle, maksimalna količina drvne sječke i ogrjevnog drva koju je moguće kupiti na temelju javnog poziva vezana je uz snagu postrojenja, što u ranijim javnim pozivima nije bio slučaj."

Iz natjecanja ispadaju tvrtke također spominjane u porukama: Panonska Biomasa i Ager Alpha

1. travnja 2019. godine Hrvatske šume rangiraju prijave. Donose odluku kome će se prodati koliko biomase i koga će se diskvalificirati. Pri tome iz natjecanja ispadaju tvrtke koje su se također spominjale u porukama između Jakupčića i HDZ-ovca, Panonska biomasa i Ager Alpha. Navodi se da su diskvalificirane zbog nepotpune dokumentacije. Podsjetimo, ova odluka o izbacivanju donesena je 19 dana nakon što je Jakupčić izvijestio Frka-Petešića o sastanku s čelnikom Elektrane Grubišno Polje. 

Energostatik u bodovnoj tablici na natječaju Hrvatskih šuma ostvaruje daleko više bodova od svih prijavljenih. 

Iako je elektrana, podsjetimo, u vrijeme objave ove odluke u probnom radu poslovala tek mjesec i pol, u kategoriji "ukupna godišnja učinkovitost postrojenja" dobiva 60 bodova od maksimalnih 100. U kategoriji "planirani broj radnika" dobiva 20 bodova od maksimalnih 30. Iduća kategorija je "stupanj razvijenosti jedinica lokalne samouprave", a tamo Energostatik dobiva 25 bodova od mogućih 30 jer se nalazi u Grubišnom Polju. U kategoriji "stupanj razvoja postrojenja" Energostatik dobiva 75 bodova od 100 i navodi da je elektrana u "fazi uporabne dozvole". Iako je elektrana, prema pisanju lokalnih medija i samog Grada Grubišno Polje, otvorena već mjesec i pol, Energostatik ne odabire ponuđenu opciju "postrojenje je započelo s radom", koja bi mu donijela 100 bodova.

Novi uvjeti su im baš nekako išli na ruku

U kategoriji "rok do kojeg će postrojenje započeti s radom" Energostatik je odabrao, rekli smo, početi do 30. svibnja 2019. godine. Ta mu je opcija donijela 15 bodova na natječaju. Da je Energostatik odabrao početi s radom od 1. lipnja, tada bi dobio tek 5 bodova u ovoj kategoriji. 

Ostala su još dva kriterija po kojima se vrednovalo. To su - tražena količina robe po 1 MW instalirane električne energije postrojenja i korištenje toplinske energije u svrhu poslovanja.

Kupac može kupiti maksimalno 40.000 tona drvne sječke ili 40.000 m3 ogrjevnog drva godišnje, po pojedinom projektu, ali ne više od 8000 tona drvne sječke ili 8000 m3 ogrjevnog drva po 1 MWe instalirane električne snage postrojenja godišnje.

Bodovanje je bilo od 5 do 50, ovisno koliko se robe uzima. Što više robe uzmete, to manje bodova dobivate. Energostatik, koji je prema podacima Grada Grubišno Polje najavio proizvoditi 5.5 MW električne energije i 6.5 MW toplinske energije, za što mu treba 65.000 tona drvne sječke, odabrao je opciju da želi 7499 tona ili m3 biomase, a gornja granica za dobivanje 20 bodova u ovoj kategoriji je bila ravno 7499 tona ili m3 biomase.  

U kategoriji "Korištenje korisne toplinske energije poslovanja" dobili su maksimalnih 50 bodova na opciji "Korištenje korisne toplinske energije postrojenja za potrebe drvoprerađivačkog gospodarskog subjekta koji se nalazi na lokaciji postrojenja ili neposredno uz lokaciju postrojenja". Da ovdje nije dobio 50, nego recimo 5 bodova, Energostatik bi bio peti na listi, a ne prvi.

Natječaj Hrvatskih šuma raspisan je 12. veljače, a ovu dokumentaciju Energostatik dobio je 31. svibnja 2019. godine. 

Elektrana bila u pokusnom radu dok nije dobila papire

HROTE smo upitali je li Elektrana Grubišno Polje morala imati ove papire da počne s radom i kad su ih dobili. Zanimalo nas je i jesu li prije svečanog otvorenja morali ishoditi rješenje HERA-e i aktivirati ugovor s HROTE-om. Evo odgovora: 

"Ugovor s HROTE-om je aktiviran 31.05.2019. godine. Da, za aktivaciju je potrebno prethodno imati valjano Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije od Hrvatske energetske regulatorne agencije, a koje je u ovom slučaju izdano dana 31.5.2019. godine. Da, za početak rada elektrane Energostatik je morao imati ugovor s HROTE-om. Operator distibucijskog sustava je dana 09.10.2018. godine izdao dozvolu za trajni pogon s početkom pokusnog rada na taj dan. Napominjemo da je u istoj dozvoli definirano razdoblje početka trajnog pogona na dan 31.5.2019.godine, odnosno postrojenje je radilo u pokusnom radu od 9.10.2018. do 31.5.2019 godine."

Iz HERA-e potvrđuju da je koncem svibnja izdano njihovo rješenje.

"HERA je 30. svibnja 2019. godine trgovačkom društvu Energostatik d.o.o., Damira Tomljanovića Gavrana 17, Zagreb, izdala Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije za postrojenje Kogeneracijsko postrojenje na biomasu "GRUBIŠNO POLJE" 5,0 MWel", poručuju i prilažu spomenuto rješenje, koje potpisuje tadašnji Predsjednik upravnog vijeća Tomislav Jureković. On je jedan od osumnjičenika u aferi Vjetroelektrane.

38 dana nakon što je elektrana odabrana na natječaju, dobila je rješenje da može raditi 

Dakle, odluku o odabiru najboljeg ponuđača za otkup biomase Hrvatske šume objavile su 23. travnja 2019. godine. A tek 38 dana kasnije, odnosno 30. svibnja 2019. godine, Energostatik dobiva rješenje Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e).

Članak 4. odluke kojom Hrvatske šume raspoređuju biomasu kaže da su kupci dužni u roku 45 dana od primitka prijedloga ugovora potpisati ugovor s Hrvatskim šumama, u protivnom gube pravo na odobrenu robu. Stoga je pitanje je li Energostatik prije dobivanja rješenja od HERA-e potpisao ugovor s Hrvatskim šumama ili je to obavljeno u posljednji trenutak.

Elektrana Grubišno Polje, prema člancima lokalnih medija, u rad je svečano puštena 18. veljače 2019. godine. Objavljeno je to, s tim istim datumom, i na službenoj web stranici Grada Grubišno Polje. 

U točki 3.10. navedeno je da potencijalni kupci biomase moraju dostaviti izjavu o datumu do kojega će postrojenje početi s radom (smatra se da je postrojenje započelo s radom s danom na koji je kupac dostavio društvu uporabnu dozvolu, ali i "(2) potvrdu nadležnog operatera sustava u kojoj je utvrđeno da je kupac stekao pravo na trajno priključenje postrojenja na elektroenergetsku mrežu, te (3) Rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, izdano za postrojenje na Kupca od strane Hrvatske energetske regulatorne agencije - ukoliko je postrojenje već počelo s radom, potrebno je navesti je li aktivan Ugovor o otkupu električne energije s HROTE-om za postrojenje i s kojim datumom". 

Hrvatske šume ne daju konkretne odgovore na pitanja

Puno pitanja imali smo za Hrvatske šume, koje su elektrani odobrile prodaju drvne građe. Dostavili smo im podatak da Energostatik, kad su ga odabrali da mu prodaju najveću količinu toliko tražene robe, nije imao rješenje HERA-e. Taj dio nisu komentirali. Pitali smo je li status povlaštenog proizvođača električne energije bio uvjet u natječaju i je li ga Energostatik zadovoljio. 

"Na Javnom pozivu za prodaju drvne sječke ili ogrjevnog drva za proizvodnju električne i toplinske energije u 2019. godini na koji se javila i tvrtka Energostatik d.o.o., objavljeni su svi uvjeti Javnog poziva. Pod točkom 4. Stupanj razvoja postrojenja objavljeni su uvjeti i broj bodova za svaki stupanj razvoja. Tvrtka Energostatik d.o.o. dostavila je tražene dokumente i prema tomu dobila pripadajući broj bodova", odgovaraju iz Hrvatskih šuma. Ovom odlukom Energostatiku je na 14 godina prodana najveća količina drvne mase.

Pitali smo Hrvatske šume i zašto su prešutjeli poslovanje s Energostatikom

Na pitanje zbog čega je upravo Energostatik dobio najveći broj bodova na natječaju, odnosno zbog čega je upravo njima prodana najveća količina biomase, iz Hrvatskih šuma ponovno odgovaraju pozivajući se na dokumentaciju s njihova weba.

"Uvjeti Javnog poziva i broj ostvarenih bodova objavljeni su javno na stranicama HŠ d.o.o.", poručuju, ponovo izbjegavajući konkretan odgovor. 

Upitali smo ih i zašto su u svom priopćenju, poslanom u jeku afere s porukama njihova nekadašnjeg direktora, prešutjeli da su poslovali s tvrtkom Energostatik. Hrvatske šume poručile su da nisu poslovale s tvrtkama spomenutim u transkriptima koje je objavio Nacional iako su tvrtke ujedno istog vlasništva i karaktera (bave se Elektranom Grubišno Polje i imaju iste ljude u upravi, gosp. Emila Bakića, koji se spominje u porukama). Evo odgovora: 

"Upit je bio postavljen za tvrtke Ager Alpha, Panonska biomasa i Akuo Energy Med. Prve dvije nisu ispunjavale potrebne uvjete javnog poziva, a s trećom nismo nikad poslovali niti sklopili bilo kakav ugovor. Tvrtka Energostatik nije se spominjala niti u jednom upitu, tako da nismo imali što ni prešutjeti. Nismo se bavili svim povezanim društvima u kojima je gospodin Emil Bakić u vlasničkom, suvlasničkom, upravljačkom ili zastupničkom odnosu, budući da u upitu nije spomenuto niti njegovo vlastito ime niti ime Energostatik." Ali Bakićevo ime jest jasno spomenuto u porukama, kao i Akuo Energy Med, investitor Elektrane Grubišno Polje, koju je vodila tvrtka Energostatik prije nego što je promijenila ime u "Elektrana Grubišno Polje".

Bakić: Odlučili smo ne reagirati na vaša pitanja

Iz Energostatika pak poručuju kako ne žele ništa reći. 

"Akuo nikada ne komentira proces svojih projekata bilo gdje u svijetu, stoga smo odlučili ne reagirati na Vaša pitanja", poručuje Emil Bakić.

U Sudskom registru se kao osnivači i članovi uprave društva Elektrana Grubišno Polje, pod kojim imenom sada Energostatik posluje, navode ENERGO HOLDCO i Infragreen 3 Finco 1 iz Francuske. 

Infragreen 3 Finco 1 je fond europske investicijske banke pokrenut 2017. godine, kada je i počela gradnja ove elektrane. Fond ulaže u energetsku tranziciju s naglaskom na onu koja čuva okoliš. Na svom webu navode kako im je strategija usredotočena na mala i srednja ulaganja u sredstva za proizvodnju obnovljive energije i sustave energetske učinkovitosti u Europi putem kvazivlasničkog kapitala i instrumenata financiranja kapitalom.