Električar Renato pretvarao se da je šefica DORH-a pa se javio Plenkoviću. Optužen je

Ilustraciju je generirala umjetna inteligencija

Renato V., 38-godišnji električar iz Švedske, podrijetlom iz BiH, pretvarao se da je tadašnja glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. Otkrilo se da je električar lažirao adresu bivše šefice DORH-a i pisao premijeru Andreju Plenkoviću. 

"Poziv za ispitivanje radijskog kaznenog djela. Osumljičani ste za izdavanje Republike Hrvatske i njihovog naroda....", pisao je Plenkoviću uz gramatičke pogreške. Zbog ovoga je dobio optužnicu, no Plenković mu nije bio prva meta i to nije radio prvi put.

"Utvrdilo se da se radi o električaru koji očito ima neki kratki spoj u glavi, međutim, to ga ne opravdava", rekao je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Branko Šerić.

Prijetio je smrću šefu SOA-e

Renato V. davno se okomio i na druge hrvatske institucije, policajce, pojedince. Spominjao je članove obitelji, iznosio podatke iz privatnog života, dolazio do susjeda. Prijetio je smrću čak i šefu SOA-e Danielu Markiću. Uznemiravao je i nazivao Markićeve prezimenjake te javno otkrivao gdje živi, izvještava Dnevnik Nove TV.

"Bog će te kazniti, ali je ruka od čovjeka jača od ruke Boga!" zaprijetio je čelnom čovjeku tajne službe. Električar Renato do sada je sve negirao te je za osobne probleme krivio druge. 

"Svaku prijetnju treba shvatiti ozbiljno"

"To je isto kao i kad nekom vozaču koji je napravio neki prekršaj uzmemo vozačku dozvolu, i dalje on može u nekom trenutku sjesti u vozilo. Neke će to spriječit, neke neće. Ovdje je situacija identična. I uopće ga ne sprječava gdje on sjedi", poručuje Alen Delić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

"I ne mora biti informatički pismen. Svaku prijetnju treba shvatiti ozbiljno i čini mi se da to u ovim slučajevima službe rade, posebno jer međusobno komuniciraju i mogu doći do informacija kada je nešto relevantno, a kada nije", dodaje Delić.

Tereti ga se za više kaznenih djela

Hrvatsko pravosuđe sada ga tereti za više kaznenih djela.

"Od računalne prevare do prijetnje najvišim dužnosnicima i predsjedniku vlade. Najveća kazna je od 1 do 8 godina. S obzirom na to da je u Švedskoj, to je najmanji problem, jer nakon kaznenog progona treba tražiti njegovo izručenje i procesuiranje", govori odvjetnik Šerić.

Jedan takav pokušaj već je propao. Više od četiri godine se zna za niz slučajeva telefonskog i drugog uznemiravanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.