Enesu Feliću vratili stvari, policija nije našla ništa na računalima

U RAČUNALU Enesa Felića, kao ni na CD-ima koje je policija pregledala, nema nikakvih tragova koji bi upućivali na to da je Felić odgovoran za objavu Registra branitelja.

"Moja je oprema kompletno vraćena, znači svi DVD-i, CD-i, USB-i, laptop, računalo, ekran. Policija nije pronašla ništa jer nije bilo ni mogućnosti da se nađe išta", kazao je za Index Felić, dodajući kako je policija ipak fer i korektno obavila svoj posao.

"Odgovornog ne treba tražiti u Karlovcu"

Felić još ne zna je li on osumnjičen za objavu Registra, no i dalje tvrdi kako je žrtva podmetanja državnog tajnika Željka Goršića. "Ovako mi želi poručiti koliko je moćan", dodaje Felić koji je i dalje uvjeren kako trag za objavom Registra branitelja ne treba tražiti u Karlovcu.

"Evo, baš sam čuo i da je jedan CD s Registrom nestao u Bjelovaru", dodaje Felić pitajući se zašto je istraga umjerena na Karlovac.

Felićev odvjetnik Zvonko Žaja kazao je za Ka portal kako se u Felićevu poslovnom računalu može pronaći točno toliko tragova dokumenata koliko i na svim ostalim računalima u svim uredima za obranu RH. Dodaje kako se u Felićevo računalo moglo ući bez ikakve lozinke, pa je to mogao učiniti bilo tko.

Registar branitelja objavljen iz osvete?

Registar branitelja, koji je krajem ožujka osvanuo na internetu, vrlo je vjerojatno objavljen iz osvete, a iza cijelog slučaja stoje zaposlenici karlovačkog Ureda za obranu, ogorčeni zbog otpuštanja i loših međuljudskih odnosa.

> www.registarbranitelja.com

Kako tvrdi tjednik Nacional, zaposlenici karlovačkog ureda za takvu situaciju krive državnog tajnika u MORH-u Željka Goršića, protiv kojega su pisali i peticiju MORH-u, optužujući ga za zlostavljanje na poslu i sprečavanje profesionalnog napredovanja.

Goršić je državni tajnik za upravljanje ljudskim resursima, odnosno personalnom službom MORH-a, što znači da odlučuje o prijemu u MORH, kadroviranju, promicanjima i nagrađivanjima, a odgovoran je i za stambeno zbrinjavanje, službu za vojnu obvezu i mobilizaciju i zdravstvenu službu. Uz to, Goršić je i predsjednik Nadzornog odbora u tvrtki Pleter usluge, koja se unutar MORH-a bavi ugostiteljskim sadržajima, kantinama, restoranima i ostalim uslužnim djelatnostima. U MORH-u ga je 2004. zaposlio bivši ministar Berislav Rončević, vjerojatno na preporuku Branka Vukelića, koji je u tom mandatu vlade obnašao funkciju ministra gospodarstva. Tjednik tvrdi da se upravo Vukelić značajno oslanja na Goršića, dijelom i zbog njegovih formalnih nadležnosti, na temelju čega se Goršić unutar MORH-a sve glasnije počeo spominjati kao osoba koja u svojim rukama drži glavne uzde novca i ljudskih resursa u Ministarstvu.

Nacional tvrdi da je upletenost Goršića u objavljivanje Registra otkrivena prošloga tjedna kada je na poligrafskom ispitivanju pao Martin Barić, djelatnik Centra 112 u Karlovcu, nakon što mu je postavljeno pitanje je li povezan s objavom podataka iz Registra branitelja. Barić je jedan od četvero Karlovčana koje policija sumnjiči da su umiješani u objavu podataka iz Registra branitelja, a uz njega policija sumnjiči bivšu načelnicu karlovačkog Ureda za obranu Dijanu Marković, bivšeg djelatnika tog ureda Enesa Felića i Davora Stiščaka, Barićeva kolegu iz karlovačkog Centra 112.

Podaci na hard diskovima terete Barića i Felića

Uz to, na hard disku Barićeva privatnog prijenosnog računala istražitelji su pronašli podatke strukturirane baze koja se koristila za izradu Registra branitelja. Ti su podaci identični onima koji su nedavno objavljeni na internetu, što dodatno tereti Barića, a iste je podatke policija pronašla i na hard disku kompjutora kojima se koristi Enes Felić. Objavljeni podaci nalazili su se na CD-u koji je kao službeni dokument s oznakom tajnosti u ukupno 23 primjerka podijeljen na personalnom seminaru MORH-a koji se održao 2006. u Dubrovniku. Taj je seminar organizirao Željko Goršić.

Takve su CD-e dobili svi načelnici uprava za obranu u Hrvatskoj, koji su trebali strukturirati podatke o braniteljima na teritorijalnoj razini i analizirati te podatke u odnosu na podatke kojima su raspolagala zapovjedništva brigada. CD-e je, prema tvrdnjama Nacionala, podijelio Nenad Smolčec, ravnatelj Službe za upravljanje ljudskim resursima, formalno podređen državnom tajniku Goršiću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.