Episkop dalmatinski: Osnivanje Hrvatske pravoslavne crkve najavljuje nove tragedije

EPISKOP dalmatinski Fotije, poslao je pismo predsjedniku Ivi Josipoviću potaknut najavom osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve. Fotije u pismu Josipoviću ukazuje na "moguću opasnost od najavljenog formiranja tzv. Hrvatske pravoslavne zajednice i objave u Zadru, da će uskoro biti formirana i tzv. Hrvatska pravoslavna crkva".

Iz Eparhije dalmatinske dodaju da se njihovo pismo možda čini nepotrebnim, s obzirom na "modu osnivanja svakojakih udruga", ali dodaju da osnivanje Hrvatske pravoslavne zajednice i najava osnivanja Crkve, "nije tako bezazlena".

Temelj Hrvatske pravoslavne crkve u NDH

"Spomenuta Hrvatska pravoslavna zajednica u svom osnivačkom programu iznosi da ona svoje temelje i povijesno izvorište ima u Pavelićevoj NDH. Iza NDH, kao što nam je svima poznato, ostali su bezbrojni leševi, jame i logori, gdje su najvećim dijelom pobijeni nevini ljudi, samo zato što su bili druge vjere ili nacije. Ustaški poglavnik Pavelić je pored svirepih zločina i genocida nad Srbima, židovima i Romima, 1942. godine formirao tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu, s ciljem potpunog uništenja i zatiranja Srba i Srpske pravoslavne Crkve na prostorima Hrvatske", objašnjava se u pismu predsjedniku Josipoviću. 

"Osjećamo svoju ljudsku i pastirsku dužnost da Vam ukažemo na militantnu i proustašku prirodu ove Udruge u formiranju. Ova udruga bi svojim eventualnim radom i djelovanjem mogla doprinijeti ponovnom povampirenju rasnih teorija i vjerske netrpeljivosti, koje nemaju nikakvu prođu, pa čak su i zakonom zabranjene u većini zemalja današnje demokratske Europe", nastavljaju iz Eparhije dalmatinske.

Najava novih tragedija

Na kraju, episkop Fotije poziva predsjednika Josipovića da predsjedničkim autoritetom pomogne u zaustavljanju eventualne registracije ove udruge. "Ovo udruženje sa sobom ne donosi mir, niti prosperitet, već najavljuje novu i novu tragediju, koja nikome ne bi bila od koristi, a posebno ne državi Hrvatskoj i njenim građanima, koji teže ulasku u Europsku uniju", zaključuje se u pismu Eparhije dalmatinske.

Podsjećamo, u Zadru je prošloga tjedna najavljeno osnivanje udruge Hrvatska pravoslavna zajednica koja u roku od godinu dana namjerava obnoviti hrvatsku pravoslavnu crkvu. Hrvatska pravoslavna zajednica već ima 430 registriranih članova, a za osnivanje vjerske zajednice potrebno je pet godina i 500 članova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.