Erdogan: Krim se mora vratiti Ukrajini

Foto: Screenshot

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je čvrstu potporu Turske suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine, naglašavajući trajnu podršku pravima krimskih Tatara.

Erdogan ostao čvrsto pri stavu da se Krim mora vratiti Ukrajini

"Naša podrška teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtjev međunarodnog prava", izjavio je Erdogan u videoporuci na Četvrtom summitu lidera Krimske platforme.

Istaknuo je stav Turske o Krimu, naglasivši da njegov povratak Ukrajini odgovara međunarodnim pravnim standardima, ukazujući na trajnu bol koju trpe krimski Tatari, čija patnja traje već osam desetljeća.

Erdogan je također izrazio uvjerenje u daljnje akcije za podršku pravima krimskih Tatara, rekavši: "Vjerujem da će se dodatni koraci nastaviti poduzimati kako bi se ojačala prava krimskih Tatara u nadolazećem razdoblju."

Turski predsjednik zahvalio je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i vođi krimskih Tatara Mustafi Abdulcemilu Kirimogluu na njihovim ulogama u organizaciji summita, koji obilježava 80. godišnjicu protjerivanja krimskih Tatara.

Također je naglasio da Turska nikada nije priznala aneksiju Krima ,koja je dodatno pogoršala patnje ljudi u toj regiji.

Erdogan je istaknuo prava krimskih Tatara da žive "slobodno, sigurno i mirno u svojoj domovini".

O kraju rata

"Naša iskrena želja je da rat završi pravednim i trajnim mirom temeljenim na teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine", rekao je pri kraju obraćanja Erdogan. 

Na kraju je još izrazio nadu da će napori platforme pridonijeti međunarodnim mirovnim inicijativama u regiji i odao počast onima koji su preminuli tijekom 80. obljetnice progona.

Ruske snage ušle su na Krimski poluotok u veljači 2014., a ruski predsjednik Vladimir Putin mjesec kasnije je podijelio poluotok na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije. Od tada su krimski Tatari nastavili svoju borbu za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine protiv ruske okupacije.

Krimski Tatari suočavaju se s progonom otkako je Rusija 2014. preuzela poluotok, što je situacija koju Turska oštro osuđuje.

Turska i SAD, kao i Generalna skupština UN-a, smatraju aneksiju nezakonitom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.