EU financira devet sveučilišta za promicanje mira i pravde, među njima i mostarsko

Ilustracija: Pixsell/Zoran Grizelj

EUROPSKA KOMISIJA financirat će s 14.4 milijuna eura devet visokoškolskih ustanova u sklopu projekta kojim se promiču mir, pravda i inkluzivna društva, među kojima je i Sveučilište u Mostaru (SUM). 

Kako su priopćili iz SUM-a, radi se o projektu koji se realizira u okviru Erasmus+ Inicijative europskih sveučilišta koju će financirati Europska komisija nakon provedenog javnog poziva. Sveučilište u Mostaru je jedan od devet partnera Europskog sveučilišta za mir, pravdu i inkluzivna društva (EUPeace), kao jedino takvo sveučilište izabrano iz Bosne i Hercegovine.

"Sveučilišta imaju snažnu ulogu u razvoju podučavanja, istraživanja i aktivnosti širenja javnosti koje potiču zahtjevne uvjete za mir"

Voditelj ovog projekta je njemačko sveučilište Philipps-Universität Marburg, s kojim Sveučilište u Mostaru ima potpisan sporazum, a iznos od gotovo 14.4 milijuna eura predviđen je za realizaciju zajedničkih projekata u sljedeće četiri godine. EUPeace slijedi pristup koji će Europljanima budućnosti pružiti vještine i znanja koja će doprinijeti promicanju mira, pravde i inkluzivnih društava u Europi i svijetu. 

"Sveučilišta imaju snažnu ulogu u razvoju podučavanja, istraživanja i aktivnosti širenja javnosti koje potiču zahtjevne uvjete za mir", naveli su iz SUM-a. Partneri Sveučilišta u Mostaru u okviru inicijative su sveučilišta iz Njemačke, Španjolske, Turske, Italije, Francuske, Češke i Kosova, pojasnili su iz jedine javne visokoškolske ustanove u BiH u kojoj se nastava izvodi na hrvatskome jeziku. 

Ove je godine prvi put omogućeno sudjelovanje visokoškolskim ustanovama iz zemalja Zapadnog Balkana kao punopravnim partnerima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.