EU još neće započeti pristupne pregovore sa Sj. Makedonijom i Albanijom

Foto: 123rf

ZEMLJE članice EU-a nisu u Luksemburgu uspjele postići suglasnost na ministarskoj razini o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i proslijedili su to pitanje na razinu šefova država ili vlada koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu u četvrtak i petak.

Većina zemalja je bila za otvaranje pregovora s obje zemlje, ali je izostao konsenzus potreban za odluku zbog protivljenja Francuske, dok Nizozemska i još neke zemlje imaju rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Stoga je finsko predsjedništvo predlagalo da se pitanje te dvije zemlje razdvoji - da se odobri Sjevernoj Makedoniji početak pregovora, a Albaniji odgodi. Međutim, ni taj prijedlog nije dobio potporu.

"U pitanju je vjerodostojnost Europske unije"

Finska ministrica za europske poslove Tytti Tuppurainen i povjerenik za proširenje Johannes Hahn izrazili su nakon sastanka nadu da će čelnici EU-a donijeti pozitivnu odluku na svom samitu u četvrtak i petak.

"U pitanju je vjerodostojnost Europske unije. Nadam se da će čelnici zemalja članica sačuvati vjerodostojnost i ispuniti obećanja koja smo dali", rekao je Hahn.

Hrvatska je među većinom zemalja članica koja se zauzima da se i jednoj i drugoj zemlji odobri početak pregovora.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, koja je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove, rekla je da se Hrvatska ustrajno zalaže za nastavak proširenja.

"Hrvatske pozicije su jasne i poznate i mi se ustrajno zalažemo za otvaranje pregovora tako da se obveže Europska komisija da odmah počne s pripremama pregovaračkog okvira kako bi se stvorili uvjeti za formalno otvaranje pregovora i organizaciju prve međuvladine konferencije o pristupanju", rekla je Metelko Zgombić.

Ona je dodala da je Hrvatska za vrijeme svoga predsjedanja u prvoj polovici sljedeće godine spremna i voljna nastaviti politiku proširenja, koja će biti visoko među prioritetima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.