EU zabrinuta zbog Trumpovog potpredsjednika. "Ukrajina će morati predati teritorij"

Foto: EPA

Odluka Donalda Trumpa da J. D. Vance bude njegov potpredsjednički kandidat na američkim izborima u studenom potaknula je strahove u Europi da će nova administracija slijediti vanjsku politiku "Amerika na prvom mjestu".

"On će pristati na Putinove uvjete"

Takva politika mogla bi kulminirati pritiskom SAD-a da Ukrajina pristane na uvjete Vladimira Putina i traži mir s Rusijom, čime bi Ukrajina morala odustati od dijela svojeg teritorija, uvjereni su EU diplomati, prenosi Guardian.

"To je loše za nas, ali to je užasna vijest za Ukrajinu", rekao je jedan visoki europski diplomat u Washingtonu. "Vance nije naš saveznik", tvrdi.

Strani diplomati i promatrači često su Trumpovu stvarnu politiku nazivali "crnom kutijom", govoreći da je nemoguće sa sigurnošću znati što će nepredvidivi Trump učiniti kada bude na vlasti. Neki su se tješili sugerirajući da će imena koja se spominju za najviše položaje, poput bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O'Briena, zadržati vanjskopolitički status quo dok se Trump usredotočuje na unutarnju politiku.

Buduća Trumpova administracija sada ima člana koji će potaknuti Trumpov skepticizam prema Ukrajini i Europi, dok će poticati agresivnu trgovinsku i vanjsku politiku drugdje diljem svijeta.

Glavni protivnik američke pomoći Ukrajini

"Senator Vance bio je jedan od vodećih protivnika novog paketa pomoći Ukrajini prošlog proljeća i izrazio je ravnodušnost prema onome što se događa u tom ratu", rekao je Michael McFaul, direktor Freeman Spogli instituta za međunarodne studije i bivši veleposlanik u Rusiji. "Odabirom Vancea za svojeg protukandidata, Trump je razjasnio vrlo jasan izbor za američke birače u studenom u pogledu vanjske politike", tvrdi McFaul.

"Vanjskopolitička strategija predsjednika Bidena radikalno je u suprotnosti s pristupom Donalda Trumpa", rekao je. "Biden i Harris promovirali su demokraciju i suprotstavili se autokratima. Trump i Vance nisu obraćali pozornost na unapređenje demokracije u inozemstvu i umjesto toga prigrlili su autokrate. Kontrast u stranim pristupima koje su prihvatila ova dva predsjednička kandidata nikad nije bio jasniji u mojem životu", uvjeren je McFaul.

Vance je u javnosti kritizirao američke pakete pomoći Ukrajini i zalagao se za pregovore s Rusijom, iako je Ukrajina rekla da ne želi voditi razgovore. Optužio je Bidenovu administraciju za loše upravljanje izraelskim ratom u Gazi i rekao da bi Amerika trebala "omogućiti Izraelu da zapravo završi posao".

Vance: Nije me briga što će se dogoditi Ukrajini

"Mislim da je smiješno što smo usredotočeni na granicu u Ukrajini," rekao je Vance još 2022. "Moram biti iskren s vama: nije me baš briga što će se dogoditi Ukrajini na ovaj ili onaj način", kazao je.

"Ne mislim da je Vladimir Putin egzistencijalna prijetnja Europi, u mjeri u kojoj jest, to opet sugerira da Europa mora preuzeti agresivniju ulogu u vlastitoj sigurnosti", rekao je Vance.

Vance je također rekao kako vjeruje da će rat u Ukrajini "završiti dogovorenim mirom", stajalište koje je, čini se, podržao i mađarski premijer Viktor Orban, koji je putovao "mirovnu misiju" u Moskvu i na Floridu, gdje je rekao da će Trump nakon izbora početi djelovati kao "mirovni posrednik", čak i prije svoje inauguracije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.