Europska i ruska svemirska agencija najavile zajedničko slanje čovjeka na Mars

MARS je, s obzirom na činjenicu da nam je relativno blizu i da raspolaže uvjetima najsličnijima našima na Zemlji, uz Mjesec postao nebesko tijelo koje je privuklo najviše pažnje znanstvenika i astronauta.

Discovery tako izvještava da je Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu na avioshowu u blizini Moskve objavila da će zajedno s ruskom svemirskom agencijom Roskosmos izvesti prvi let na Mars s ljudskom posadom.

Nikakav datum nije najavljen, ali novinar Discoveryja ističe je "međunarodna suradnja poželjna, vjerojatno i nužna za dovesti čovječanstvo na Mars" te dodaje da bi prva pomisao bila da će takav pothvat izvesti SAD i NASA.

Mars500 jedan od ključnih čimbenika

Jedan od ključnih čimbenika za zajednički let su rezultati projekta Ruskog instituta za biomedicinske probleme Mars500, u kojemu šestorica muškaraca sudjeluju u simuliranoj "misiji" odlaska na Crveni planet u trajanju od 520 dana. Posada bi trebala završiti "misiju" u studenome, a znanstvenici do tada promatraju fiziološki i psihički utjecaj 18-mjesečnog putovanja do Marsa i natrag na njihove organizme. U projektu sudjeluje i ESA.

Novinar Discoveryja ističe da se velika količina energije ulaže upravo u "novi veliki korak za čovječanstvo", ali da politika i novac često staju na put ostvarenju toga cilja.

"ESA i Roskosmos bi udružujući snage, možda mogli riješiti najteže - financijsko - pitanje i poslati čovjeka na Mars. Na kraju, dolazak čovjeka na drugi planet trebao bi biti međunarodni pothvat", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.