KORONAVIRUS U SVIJETU

Europska investicijska banka odobrila još pet milijardi eura za borbu protiv korone

Foto: EPA

EUROPSKA INVESTICIJSKA BANKA odobrila je 5,1 milijardu eura novog financiranja kojim namjerava poduprijeti ulaganja kompanija u koronakrizi i zdravstvene sustave u zemljama Europske unije najteže pogođenima pandemijom koronavirusa.

Iznos uključuje milijardu eura kredita koje podupire novi Europski jamstveni fond (EFG), osnovan kako bi pomogao malim i srednjim poduzećima u borbi s posljedicama koronakrize.

"Zima još nije ni počela, a mi smo već suočeni s nečim što bismo mogli nazvati drugim valom pandemije covida-19 u cijeloj Europi", naglasio je čelnik EIB-a Werner Hoyer u priopćenju objavljenom u utorak.

"Sustavi zdravstvene skrbi ponovo su pod stresom i moramo strahovati od pogoršanja situacije u idućim mjesecima", dodao je.

"U takvoj situaciji drago mi je što je odbor EIB-a danas odobrio prvu operaciju pod egidom novog Europskog jamstvenog fonda EIB Grupe, koji bi trebao pomoći malim i srednjim poduzećima da se nose s krizom", dodao je.  

Odbor fonda odobrio je i 1,66 milijardi eura jamstvenih i kapitalnih proizvoda Europskog investicijskog fonda, stoji u priopćenju.

"Ukupna odobrenja EGF-a od 2,6 milijardi eura imaju za cilj mobilizirati 11,33 milijarde eura ukupnog financiranja", ističu iz EIB-a.

Europsko vijeće odobrilo je 23. travnja osnivanje Europskog jamstvenog fonda u sklopu šireg paketa mjera za oporavak gospodarstva Europske unije od krize koju je prouzročila epidemija covida-19.

Do pet posto financiranja trebalo bi biti usmjereno u javna poduzeća i subjekte aktivne u području zdravstva

Vrijednost fonda je 25 milijardi eura, a cilj je omogućiti EIB Grupi da poveća podršku uglavnom malim i srednjim europskim tvrtkama, uključujući i start-upove, uz do 200 milijardi eura dodatnog financiranja.

Do pet posto financiranja trebalo bi biti usmjereno u javna poduzeća i subjekte aktivne u području zdravstva te u zdravstvena istraživanja i usluge povezane s trenutnom zdravstvenom krizom.

Svih 27 članica EU uplatit će doprinos u fond razmjerno udjelu u EIB-ovom kapitalu. Hrvatska je vlada u drugoj polovici rujna u raspravu u Hrvatski sabor uputila konačan prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma o doprinosu između EIB-a i RH vezano uz taj fond.

Prema udjelu u upisanom kapitalu od 0,43 posto, maksimalna potencijalna obveza Hrvatske za trajanja fonda iznosi 106,7 milijuna eura.

EIB je u utorak odobrio i 1,3 milijarde eura potpore za projekte čiste energije, energetske efikasnosti i vodoopskrbe u Europi i Africi. Dio novca bit će usmjeren u modernizaciju elektrodistribucijskih mreža u Grčkoj radi potpore energetskoj tranziciji.

Odobren je i 381 milijun eura za poboljšanje održivog sustava transporta u Poljskoj i Ukrajini te 764 milijuna eura za obrazovanje, zdravstvo, stambenu skrb i urbani razvoj u Švedskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Ukupno je EBRD od početka pandemije odobrio 24,9 milijardi eura javnom i privatnom sektoru u zemljama širom svijeta kako bi se lakše nosili sa zdravstvenim, društvenim i ekonomskim izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, navodi se u priopćenju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.