Europska komisija predložila Ukrajini status kandidata za EU

Foto: EPA

EUROPSKA komisija predložila je Ukrajini kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, objavila je u petak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen i dodala da to podrazumijeva obvezu Ukrajine na provedbu niza reformi. 

"Ukrajina je jasno pokazala težnju da postane članica i odlučnost da prihvati europske vrijednosti i standarde", rekla je Von der Leyen novinarima u Bruxellesu. Izjavu je predsjednica EK dala odjevena u boje ukrajinske zastave, žutu i plavu.

 

"Imamo samo jednu jasnu poruku, a to je - da. Ukrajina zaslužuje europsku perspektivu, da, Ukrajinu treba pozdraviti kao zemlju kandidata. To je pod uvjetom da je posao dobro napravljen, ali još treba nastaviti raditi. Cijeli proces temelji se na zaslugama, a napredak će u potpunosti ovisiti o Ukrajini. Dakle, Ukrajina je ta koja sve ima u svojim rukama", rekla je Ursula von der Leyen. 

Ova vijest dolazi dan nakon što su Ukrajinu posjetili šefovi velikih europskih država. Jučer su predsjednik Francuske Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i talijanski premijer Mario Draghi posjetili Kijev i tamo održali važan sastanak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Što sada slijedi?

O preporuci Europske komisije da Ukrajina postane kandidat za Europsku uniju treba raspraviti 27 zemalja članica na summitu idućeg tjedna u Bruxellesu. Sve članice EU moraju se dogovoriti o pristupanju svake nove zemlje, kao i o tempu pregovora i uvjetima pod kojima pristupa Uniji. Von der Leyen je rekla da je odluka donesena uz uvjet da Ukrajina provede niz reformi.  

Uskoro opširnije.