Europska kontrola zračnog prometa: Već nas par dana napadaju proruski hakeri

Ilustracija: EPA

EUROPSKA organizacija za sigurnost zračnog prometa je priopćila kako se od srijede bori protiv kibernetičkih napada za koje su odgovornost preuzeli proruski hakeri, piše CNN.  

"Napadi nisu utjecali na letove, ali je bio ugrožen pristup web stranici", rekao je glasnogovornik Eurocontrola u izjavi. Eurocontrol je međuvladina organizacija koja pomaže u upravljanju europskim zračnim prostorom i svakodnevno razmjenom informacija između komercijalnih i vojnih aktera osigurava nesmetan rad desetaka tisuća letova. 

Organizacija sa sjedištem u Bruxellesu broji 41 državu članicu, a među njima su i zemlje izvan Europske unije, poput Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela. Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., proruski hakeri preuzeli su odgovornost za brojne kibernetičke napade na europske institucije.  

Kibernetički rat 

Prošle je godine, primjerice, litvansko ministarstvo obrane priopćilo da je kibernetički napad utjecao na rad web stranice vladinih agencija i privatnih kompanija. Hakerska skupina s ruskog govornog područja, poznata kao Killnet, preuzela je odgovornost za barem neke od napada, rekavši da se radi o osveti jer je Litva blokirala isporuku robe u rusku enklavu Kalinjingrad, smještenu između Litve i Poljske. 

Tu je i primjer Microsofta koji je u ožujku rekao korisnicima da su hakeri povezani s ruskom vojskom ciljali i, u nekim slučajevima, uspješno se infiltrirali u mreže europskih vojnih, energetskih i transportnih organizacija tijekom špijunske aktivnosti koja je mjesecima ostala neotkrivena. 

U zasebnom izvješću objavljenom prošlog mjeseca tvrtka je rekla da su njeni analitičari između siječnja i sredine veljače otkrili rusku kibernetičku prijetnju koja je ciljala najmanje 17 europskih zemalja.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.