Špekulira se da će ECB početi s ukidanjem velikih monetarnih poticaja, euro odmah porastao

Foto: 123rf

NA SVJETSKIM valutnim tržištima tečaj eura ojačao je protekloga tjedna prema dolaru, poduprt špekulacijama da će Europska središnja banka (ECB) početi postupno ukidati velike monetarne poticaje, dok iz američkih Feda stižu signali o sve većem oprezu monetarnih vlasti.

Euro je prema dolaru blago ojačao u proteklih tjedan dana, i to za 0,29 posto, na 1,1765 dolara.

Euro je ove godine ojačao prema dolaru 12 posto i bilježi najbolje rezultate u skupini valuta vodećih gospodarstava svijeta G10, pri čemu su mu proteklih mjeseci podršku pružale špekulacije da će ECB uskoro početi smanjivati opsežan program monetarnih poticaja, usmjeren na poticanje gospodarskog rasta i inflacije u eurozoni.

Iako su zajedničku europsku valutu u srijedu zakočile tvrdnje neimenovanih izvora da čelnik ECB-a Mario Draghi neće iskoristiti nastup na neformalnom godišnjem bankarskom okupljanju u američkom Jackson Holeu za najavu promjene politike, ulagači su i dalje optimistični u pogledu njezinih izgleda.

Tečaj dolara, pak, pod pritiskom je naznaka suzdržanosti u američkoj središnjoj banci kada je u pitanju nastavak ciklusa podizanja ključnih kamatnih stopa. Zapisnik s Fedove srpanjske sjednice pokazao je da su pojedini članovi odbora za monetarnu politiku zatražili obustavu ciklusa podizanja kamatnih stopa dok inflacija ne ojača.

Tečaj jena, pak, nastavio je jačati i protekloga tjedna prema dolaru, jer su investitori sve nervozniji oko ulaganja u rizičniju imovinu poput dionica zbog njihovih visokih valuacija te oko budućnosti 8-godišnjeg globalnog uzleta na dioničkim tržištima.

Tržišta su poljuljali i teroristički napadi naoružane ekstremističke skupine ISIL u Španjolskoj, potaknuvši trgovce da potraže zaklon za kapital u imovini koju smatraju sigurnom.

Ulaganjima u sigurnije valute poput jena pogoduje i zabrinutost oko sposobnosti administracije predsjednika Donalda Trumpa da provede obećane gospodarske promjene.

Trump je početkom tjedna raspustio dva specijalizirana savjetodavna vijeća za poslovna pitanja, nakon što je dvoje izvršnih direktora dalo ostavke zbog njegovih reakcija na nasilje u Charlottesvilleu u Virginiji, a dva dana kasnije poručio da neće osnovati ni Vijeće za infrastrukturna ulaganja.

"Kako kopni potpora predsjedniku Trumpu i unutar i izvan Bijele kuće, neizvjesno američko političko okruženje vjerojatno će održavati tečaj dolara na niskim razinama", kaže Viraj Patel, strateg u londonskom ING--u.

Tečaj jena ojačao je protekloga tjedna 0,13 posto prema dolaru, na 109,15 jena za dolar.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.