Europske burze u minusu zbog zabrinutosti oko gospodarske situacije

Ilustracija: EPA

Europske burze su danas prijepodne bile u minusu, a najviše su pale cijene dionica u sektoru putovanja, jer investitore brinu pokazatelji koji upućuju na usporavanje gospodarskog rasta, pogotovo u Njemačkoj, a za nove smjernice čekaju nestrpljivo i današnju objavu podatka o BDP-u eurozone.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9.30 bio je u minusu 0.3 posto, nakon što je dan ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca. Pritom su svi dionički sektori u minusu, a najviše putnički, za 1.1 posto.

Istodobno, frankfurtski DAX oslabio je 0.22 posto, na 16.618 bodova, londonski Ftse indeks za 0.39 posto, na 7486 bodova, a pariški CAC za 0.12 posto, na 7427 bodova.

Najviše je pala cijena dionice Games Workshopa

Zadnji podaci pokazali su da je njemačka industrijska proizvodnja u listopadu neočekivano pala, a dan ranije objavljeno je i da su joj smanjene industrijske narudžbe, što upućuje na probleme u industrijskom sektoru.

Istodobno, rast prinosa po euroobveznicama, koje tako prate rast na ostalim globalnim obvezničkim tržištima, također pritišću cijene dionica, jer investitori u potrazi za višim prinosima odlijevaju kapital s dioničkih tržišta.

Najviše je pala cijena dionice Games Workshopa, za gotovo 9 posto, a potom Lufthanse, za 3.9 posto, nakon što je J. P. Morgan smanjio rejting dionice tog njemačkog zrakoplovnog prijevoznika. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u četvrtak je pao 1.76 posto, na 32.858 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.