Europske burze u plusu. Očekuje se važno zasjedanje Europske središnje banke

Foto: EPA

Na europskim burzama jutros su najvažniji indeksi u plusu, poduprti rastom cijena tehnoloških dionica, dok investitori čekaju odluku Europske središnje banke (ECS) o snižavanju kamatnih stopa po prvi put od 2019. godine.

Paneuropski STOXX 600 indeks bio je oko 9,30 sati u plusu 0,6 posto, na 524,3 boda, što je njegova najviša razina u zadnja tri tjedna.

Istodobno, frankfurtski DAX je ojačao 0,8 posto, na 18.725 bodova, pariški CAC za 0,44 posto, na 8.041 bod, a londonski Ftse za 0,04 posto, na 8.251 bod.

Tržišni sudionici čekaju odluku ECB-a o kamatnim stopama kasnije tijekom dana, a većina pritom očekuje da će ta banka po prvi put od 2019. godine sniziti kamatne stope, i to za 25 baznih bodova, sa sadašnje rekordne razine od 4 posto. Bit će to po prvi put u povijesti da ECB prije Feda snižava kamatne stope.

Tržište ugrađuje u cijene imovine očekivanja da će ove godine kamatne stope u eurozoni biti snižene za ukupno 64 baznih bodova.  Općenito, snižavanje kamatnih stopa poticajno je za dionička tržišta, jer se kapital zbog viših prinosa tada više prelijeva iz štednje u rizičnije dionice.

Najviše su na dobitku tehnološke dionice, u prosjeku sa rastom cijena za 1,8 posto te se sada kreću oko najviših razina u zadnje 24 godine. Znatnije su poskupjele i dionice farmaceutskog sektora, za 1 posto, predvođene skokom cijene dionice danskog farmaceutskog diva Novo Nordiska za 3,5 posto, na novu rekordnu razinu uslijed stalne potražnje za njegovim Wegovy lijekovima za mršavljenje.

Optimistično raspoloženje na europskim burzama podupiru i rekordne razine američkih  S&P 500 i Nasdaqa u srijedu, nakon što su najnoviji podaci s tržišta rada ojačali očekivanja da će Fed početi snižavati kamatne stope u rujnu.

Tokijski Nikkei porastao je u srijedu 0,55 posto, na 38.703 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.