Europske influencerice bijesne na Trumpa: "Koji k***c? Nemam nikakve veze s tim"

Screenshot: CNN

Luna (32), koja se opisala kao pobornicu Donalda Trumpa i njegove kampanje MAGA (Make America Great Again), zadobila je velik broj pratitelja otkako se u ožujku prijavila na X, bivši Twitter. Na X-u je hvalila kandidaturu bivšeg predsjednika istovremeno promičući teorije zavjere o njegovoj protukandidatkinji Kamali Harris. Vrlo brzo ju je zapratilo 30.000 ljudi. 

"Jeste li za to da Trump zauvijek bude predsjednik? Podržavate li Trumpa kao ja?" upitala je 29. srpnja @Luna_2K24 podijelivši selfie s plaže u bijelom bikiniju. Objavu je pogledalo oko 54.000 ljudi. No Luna nije stvarna. Fotografije zapravo prikazuju Debbie Nederlof, njemačku modnu influencericu koja živi s druge strane Atlantika i neće glasati na američkim predsjedničkim izborima u studenom.  

"Što je ovo? Nemam nikakve veze sa Sjedinjenim Državama i Trumpom"

Kad je CNN razgovarao s 32-godišnjakinjom, samohranom majkom s dva posla, bila je ljuta na Trumpovu kampanju jer se njeno lice koristilo bez dozvole. "Iskreno, moja reakcija je bila: 'Koji k***c?'. Nemam nikakve veze sa Sjedinjenim Državama i Trumpom. Što mene iz malog mjesta u Njemačkoj briga za američku politiku?" rekla je. 

Istraga CNN-a i Centra za informacijsku otpornost (CIR) pokazala je da je Nederlof jedna od najmanje 17 influencerica iz Nizozemske, Danske, pa čak i Rusije, čije su online fotografije ukradene i korištene s 56 lažnih profila koji su promovirali Trumpa. CNN dodaje kako zasad nema naznaka da je u ovu shemu direktno umiješana Trumpova kampanja. 

Stručnjaci kažu da bi se moglo raditi o vrhu sante leda. Na 56 lažnih profila uočen je sustavni obrazac fotografija lijepih mladih žena. Mnoge od njih su ukradene, dok je neke generirala umjetna inteligencija. Većina profila kreirana je u posljednjih nekoliko mjeseci, a broj pratitelja brzo im raste. 

Petnaest lažnih profila imalo je "plave kvačice", koje bi trebale pokazivati da se radi o provjerenim profilima. CNN je kontaktirao X u vezi s tim profilima, ali zasad nije dobio odgovor. U posljednja 24 sata X je uklonio većinu takvih profila. 

"Laku noć svima koji će glasati za Trumpa u studenom"

Nederlof je rekla da su joj i prije znali ukrasti fotografije i koristiti ih bez njene dozvole, ali da je ovo prvi put da je to učinjeno s političkom agendom. Lažni profil koji je koristio njene fotografije bio je pun teorija zavjere. 

Među ženama kojima su ukradene fotografije je i Demi Maric, 27-godišnja studentica koja živi u Amsterdamu. Njene fotografije koristio je lažni profil Gabriela (@queen0_gabriela), koji je objavljivao statuse poput "Nadam se da će svi domoljubi imati prekrasan vikend" ili "Laku noć svima koji će glasati za Trumpa u studenom".  

Uznemirena je bila i Kamilla Broberg, 30-godišnja modna i fitness influencerica iz Kopenhagena. Broberg se bavi fitnessom i surađuje s fitness brendovima. Od prošle godine pro-Trump profil @Alinamaga33 na X-u stalno objavljuje njezine fotografije s prorepublikanskim porukama. "Nikad nisam ni bila u SAD-u", rekla je Broberg. 

Tko bi mogao stajati iza toga?

Postavlja se pitanje tko bi mogao stajati iza krađa fotografija. Emily Horne, bivša voditeljica političkih komunikacija na Twitteru i bivša direktorica za tisak u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bidenove administracije, smatra da lažni profili imaju karakteristike koje bi se mogle povezati s državnim subjektima. 

"Ovo bi mogao biti državni akter. Razina sofisticiranosti ukazuje na to da bi se moglo raditi o neprijateljskim državama, uključujući Rusiju, Iran i Kinu", rekla je Horne, koja je prije istraživala lažne profile na Twitteru. "Znamo da postoji više državnih aktera koji koriste društvene medije kako bi uoči izbora posijali dezinformacije", dodala je. 

"Činjenica da ovi profili na profilnim slikama imaju atraktivne mlade žene i da redovito stižu nove objave ukazuje na to da iza kulisa vjerojatno postoji stalna, koordinirana aktivnost. Nije lako automatizirati i unedogled održavati razinu manipulacije pojedinačnim fotografijama", navodi Horne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.