Europski i britanski pregovarači dogovorili se oko nacrta ugovora o Brexitu

Foto: EPA

KAKO javlja BBC, dužnosnici Velike Britanije i Europske unije dogovorili su se oko nacrta teksta ugovora o Brexitu nakon velikog napretka u pregovorima. 

Izvor iz kabineta vlade rekao je za BBC da je postignut dogovor o dokumentu na tehničkoj razini nakon što su pregovori pojačani.

Poseban sastanak britanske vlade održat će se sutra

Poseban sastanak kabineta ministara britanske vlade održat će se sutra, a na njemu će premijerka Theresa May potražiti potporu ministara za dogovoreni nacrt ugovora o Brexitu. 

Prije sastanka, javlja BBC, svaki od ministara će se morati nasamo sastati s premijerkom. 

Inače, tijekom pregovora se pokazalo kako je najviše nesporazuma bilo oko granice između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Dogovor o irskoj granici 

Irska televizija RTE ranije danas je objavila da su britanski i europski pregovarači usuglasili tekst o granici u Irskoj, a tada su dodali i kako to ne znači da su pregovori o Brexitu do kraja zaključeni.

Irska nacionalna televizija prenijela je da je tekst dogovoren kasno u ponedjeljak i zatim proslijeđen Londonu te je citirala izvore koji kažu da je sporazum "najstabilniji mogući", ali ne bi bilo ispravno reći da su pregovori "zaključeni".

Sporazum uključuje takozvani "backstop", zaštitni mehanizam, zahvaljujući kojem bi granica na irskom otoku ostala otvorena nakon Brexita.

"Izvor potvrđuje da je tekst sporazuma o razvodu dogovoren na tehničkoj razini", napisala je na Twitteru Laura Kuenssberg, politička urednica BBC-ja i dodala: "Vlada će se sastati rano sutra poslije podne... tada će se i službeno potvrditi"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.