Europski izaslanik: U srpnju očekujem nastavak pregovora Srbije i Kosova

Foto: PIXSELL

PREGOVORI Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Europske unije mogli bi se nastaviti u srpnju, rekao je u ponedjeljak europski izaslanik nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom koji je u nedjelju ostvario veliku izbornu pobjedu.
 
"Očekujem da se dijalog u kojemu posreduje EU nastavi u srpnju", rekao je Miroslav Lajčak, posebni izaslanik za pregovore koji su prekinuti krajem 2018.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić - koji 27. lipnja putuje u Washington gdje će s kosovskim predstavnicima sudjelovati na sastanku na vrhu što ga organizira izaslanik Donalda Trumpa, Richard Grenell - istaknuo je da Beograd ostaje privržen EU.

"Za nas nema dvojbe, potpuno se zauzimamo za dijalog pod pokroviteljstvom EU za koji je Srbija kandidat", rekao je na tiskovnoj konferenciji u društvu Miroslava Lajčaka.

Potpomognut bojkotom dijela oporbe, Vučićev SNS osvojio je više od 62 posto glasova, a za njim dolaze socijalisti, njegovi partneri u koaliciji na odlasku, s 10 posto.

Prije posjeta Bijeloj kući srbijanski predsjednik putuje u Rusiju koja je velik saveznik Srbije glede kosovskog pitanja, a nije isključen ni kratak posjet Bruxellesu.

Rekao je da srbijansko priznanje neovisnosti Kosova "neće biti na dnevnom redu" sastanka u Washingtonu. "Mi to nećemo dopustiti", rekao je za domaće medije.

Prije dolaska u Beograd Miroslav Lajčak je svratio u Prištinu gdje mu je predstavljena nova vlada koja je nedavno popustila pod zapadnim pritiskom i ukinula ograničenja za uvoz srbijanskih proizvoda.

Richard Grenell je demantirao nagađanja po kojima Donald Trump želi postići "dogovor na brzinu" ne bi li popravio svoje diplomatske rezultate prije američkih izbora.

NATO-ovim zračnim udarima na srbijanske snage zaustavljen je rat za neovisnost Kosova 1999. u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, većinom kosovskih Albanaca.