Europski politički lideri upozoravaju na lošu godinu pred nama

VEĆINA političkih lidera europskih zemalja svoje je novogodišnje čestitke dopunila upozorenjima kako je pred Europom još jedna teška godina. Godina u kojoj nas, ako je vjerovati analizi europskih ekonomista, ponovno čeka recesija.

U televizijskom obraćanju naciji, njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako će, bez obzira na relativno dobru ekonomsku situaciju u Njemačkoj, ova godina nedvojbeno biti teža od 2011. godine. "Put oporavka je dug i trnovit, ali sam uvjerena da će Europa s tog puta izaći jača nego ikad", kazala je Merkel.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy naglasio je kako su nužne strukturalne reforme da bi se vratio ekonomski rast.

"Znam da su zadnje dvije godine već dovoljno testirale živce građana, ali realno je očekivati da će oni na testu biti i 2012. godine. Godinu završavamo zabrinuti, ali je važno znati da smo učinili sve što smo mogli", opravdavao se Sarkozy pred nacijom.

Žrtve ne smiju biti uzaludne

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano pozvao je na žrtvu kako bi se spriječio financijski kolaps zemlje. "Određene žrtve su nužne kako bi osigurali budućnost našim mladima. To je cilj i obaveza koje ne možemo izbjeći", kazao je Napolitano.

"Nijedan pojedinac i nijedna društvena grupa ne mogu se skloniti od obveze da daju svoj doprinos čišćenju financijskog sektora kako bi izbjegli krah države. Ubrzo ćete vidjeti da te žrtve nisu bile uzaludne, pogotovo ako naša ekonomija opet počne rasti", poručio je Talijanima premijer Monti.

Njegov grčki kolega Lukas Papademos, također tehnokrat na privremenom zadatku upravljanja državom, imao je sličnu poruku. "Pred nama je teška godina. Moramo odlučno nastaviti s našim planom, kako žrtve koje smo dosad napravili ne bi bile uzaludne", kazao je Papademos u obraćanju naciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.