Facebook nije brisao objave koje su raspirivale rat u Etiopiji. Metu čeka tužba

Foto: EPA

KOMPANIJA Meta, u čijem je vlasništvu Facebook, optužena je da nije uklanjala i reagirala na Facebook objave koje su raspirivale rat u Tigraju u Etiopiji. Kako piše Guardian, istraga Observera je u veljači otkrila opetovano nedjelovanje tvrtke u vezi s objavama koje su poticale na nasilje.

U tužbi, podnesenoj visokom sudu u Keniji, navodi se da su Facebookovi sustavi preporuka pojačali objave pune mržnje i nasilja u kontekstu rata u sjevernoj Etiopiji, koji je bjesnio dvije godine dok nije došlo do prekida vatre dogovoren početkom studenog. Tužba traži stvaranje fonda od 1.6 milijardi dolara za žrtve govora mržnje.

"Moj otac bi bio živ da je Facebook zaustavio širenje mržnje"

Jedan od podnositelja peticije rekao je da je njegov otac, etiopski akademik, bio meta rasističkih poruka prije ubojstva u studenom 2021. te da Facebook nije uklonio postove unatoč pritužbama.

"Da je Facebook samo zaustavio širenje mržnje i ispravno moderirao objave, moj bi otac još uvijek bio živ. Tužit ću Facebook na sudu kako više nitko ne bi patio kao moja obitelj. Tražim pravdu za milijune svojih sugrađana Afrikanaca oštećenih Facebookovim profiterstvom i ispriku za ubojstvo mog oca", rekao je Abrham Meareg, koji je etnički Tigrajanac i akademik poput svog oca.

Objave koje pozivaju na mržnju i nasilje

U veljači je analiza koju su proveli Ured za istraživačko novinarstvo (TBIJ) i Observer otkrili da je Facebook dopuštao korisnicima da objavljuju sadržaje koji potiču nasilje kroz mržnju i dezinformacije, unatoč tome što su bili svjesni da izravno pomažu u raspirivanju napetosti u Tigraju, gdje su tisuće umrle, a milijuni poginuli raseljeni od izbijanja rata krajem 2020.

Istraživanje je pokazalo da je jedna objava lokalnog influencera, koja poziva ljude da "očiste" područje od pristaša tigrajskih snaga, ostala četiri mjeseca nakon što je prijavljena tvrtki. Obitelj Gebremichaela Teweldemedhina, tigrajskog draguljara otetog prošlog prosinca, vjeruje da je su te i druge slične objave rezultirale mnogim napadima na Tigrajce u Gondaru, gradu u regiji Amhara.

Amnesty International jedna je od sedam organizacija koje podržavaju tužbu. "Širenje opasnog sadržaja na Facebooku leži u srcu Metine težnje za profitom, budući da su njeni sustavi dizajnirani da zadrže angažiranost korisnika. Ovaj pravni postupak značajan je korak u traženju odgovornosti Mete za njezin štetan poslovni model", rekla je Flavia Mwangovya, zamjenica regionalnog direktora Amnestyja.

Jedna od zaposlenica Amnestyja, Fisseha Tekle, podnositeljica je peticije u ovom slučaju. "U Etiopiji se ljudi oslanjaju na društvene medije za vijesti i informacije.

Zbog mržnje i dezinformacija na Facebooku, branitelji ljudskih prava također su postali mete prijetnji i okrutnosti. Iz prve sam ruke vidio kako je dinamika na Facebooku štetila mom radu na ljudskim pravima i nadam se da će ovaj slučaj ispraviti neravnotežu", rekla je Tekle, piše Guardian.

Facebook: Nismo dobili tužbu

Glasnogovornik Facebooka Ben Walters rekao je za Associated Press da tvrtka ne može komentirati tužbu jer ju nije dobila. Podijelio je općenitu izjavu tvrtke.

"Imamo stroga pravila koja određuju što je, a što nije dopušteno na Facebooku i Instagramu. Govor mržnje i poticanje na nasilje protivni su ovim pravilima i puno ulažemo u timove i tehnologiju koja nam pomaže pronaći i ukloniti ovaj sadržaj. Facebook nastavlja razvijati svoje sposobnosti za hvatanje sadržaja koji krše pravila Facebooka na najraširenijim jezicima Etiopije", stoji u priopćenju.

Facebook je 2018. godine priznao da nije učinio dovoljno da spriječi poticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža, muslimanske manjine u Mjanmaru.

Neovisno izvješće koje je Meta naručila pokazalo je da je "Facebook postao sredstvo za one koji žele širiti mržnju i nanijeti štetu, a objave su povezane s nasiljem izvan mreže". Kompaniju je također kritizirao UN zbog njene vodeće uloge u mogućem genocidu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.