Farmaceutske tvrtke snizit će cijenu cjepiva u nerazvijenim zemljama

NEKOLICINA velikih farmaceutskih tvrtki obećala je da će sniziti cijenu cjepiva u siromašnim zemljama. Najava je došla uoči konferencije u Londonu na kojoj će političari razmotriti kako povećati sredstva za imunizaciju, piše Guardian.

Globalni savez za cijepljenje i imunizaciju, kojeg je osnovao Bill Gates, jučer je rekao kako su Serum Institute of India i Panacea Biotec pristale sniziti cijene svojih cjepiva, koji štite od pet smrtonosnih bolesti. Istovremeno, tvrtka GlaxoSmithKline je pristala svoje cjepivo protiv dijareje u siromašnim zemljama prodavati po cijeni od jedne i pol funte po dozi, što je dvadeseti dio cijene koju taj lijek ima u razvijenim zemljama.

"Nadam se da će ovo milijunima djece omogućiti da prime adekvatna cjepiva", kazao je šef saveza Andrew Witty. "Također je važno da je ova ponuda financijski održiva, jer pokušavamo smanjiti cijene sirovina i same proizvodnje. Proizvođači lijekova trebali bi imati osjećaj za socijalnu ugroženost te bi svoje poslovanje trebali prilagoditi primarnim zdravstvenim problemima u svijetu", dodao je Witty.

Ove su ponude došle kao odgovor na apel UN-ove organizacije "Children's Fund", koja koristi najviše cjepiva financiranih od strane Saveza sa cijepljenje i imunizaciju. Na konferenciji u Londonu David Cameron će izložiti plan o prikupljanju dodatnih 2,25 milijardi funta za globalnu humanitarnu pomoć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.