Federacija BiH prijeti Hrvatskoj da će pogranični spor rješavati na sudu

PREDSJEDNIŠTVO BiH jučer je sa svoje redovne sjednice uputilo poruku vlastima u Hrvatskoj o potrebi brzog postizanja sporazuma o crti razgraničenja između dvije zemlje ili će u suprotnom Federacija BiH rješenje tog problema potražiti na sudu.

O poruci, koja je u pismenom obliku poslana na adrese predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera, je izvijestila i agencija Reuters koja navodi da gotovo dva desetljeća nakon raspada bivše Jugoslavije, među njenim nasljednicama i dalje postoje neriješena pogranična pitanja koja mogu odgoditi njihovo članstvo u Europskoj uniji.

Od ovoga je izuzeta jedino Slovenija koja je s neriješenim pograničnim pitanjem bez problema ostvarila punopravno članstvo u EU, ali sada kada je Hrvatska nadomak tom istom cilju Slovenija blokira hrvatsku u postupku otvaranja pregovaračkih poglavlja i na taj način odgađa članstvo Hrvatske u EU.

Ili dogovor, ili idemo na sud

"Naše zemlje imaju dobrosusjedske odnose i vjerujemo da postojeća pogranična pitanja treba riješiti brzo i u skladu s UN-ovom konvencijom o pravu mora", navodi se u pismu federalnog predsjedništva.

Reuters piše da Hrvatska i BiH imaju nekoliko spornih točaka na području južnog Jadrana te uzduž njihove kopnene granice. Pri tom se podsjeća na hrvatski plan gradnje Pelješkog mosta na kojeg u BiH ne gledaju blagonaklono zbog toga što bi most mogao blokirati mogućnost izlaska BiH na otvoreno more preko Neuma.

"Sporazum po ovim pitanjima uštedio bi vrijeme i sredstva objema zemljama. Inače ćemo zaštitu svojih prava morati potražiti u skladu sa stavkom 2, 15. članka (UN-ove konvencije op.a.), navodi se u pismu. Riječ je o članku kojim se regulira sudsko rješavanje sporova,

Reuters na kraju podsjeća da je po drugi puta došlo do odgode pristupne konferencije s Hrvatskom i to zbog neuspjeha Hrvatske i Slovenije da postignu sporazum o pograničnoj crti na spornim područjima oko kojih se ovih dana vode pregovori koje vodi europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn.

R.I.
Foto: Predsjedništvo BiH

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.