Financial Times: Kina testirala raketu za napad iz svemira. Kina sve demantira

Foto: Guliver

USRED opasne eskalacije tenzija između Kine i Tajvana, a posredno i SAD-a, sa sve glasnijim spekulacijama o mogućem ratu, odjeknula je vijest da je kineska vojska testirala hipersoničnu odnosno nadzvučnu raketu s nuklearnim kapacitetom - dakle, projektil koji se može koristiti za konvencionalni, ali i za nuklearni napad. 

Vijest je prvi objavio list Financial Times, a testiranje je, prema njihovom izvještaju, izvršeno još u kolovozu, ali je tek sad otkriveno. Štoviše, ovo testno lansiranje demonstriralo je novu, naprednu sposobnost leta ove rakete oružja kroz sam svemir, koja je navodno potpuno iznenadila američke obavještajne službe.

Kina je danas, dva dana nakon objave ovog otkrića, demantirala vijest, tvrdeći da je u srpnju testirala svemirsku letjelicu, a ne hipersoničnu nuklearnu raketu. 

Kina demantira izvještaj: To nije bila raketa, nego svemirska letjelica

"To nije bila raketa, nego svemirska letjelica", rekao je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian na redovnom brifingu za novinare u Pekingu dodajući da je to bio "rutinski test" u svrhu ispitivanja tehnologije ponovne upotrebe letjelice.

Ministarstvo je također priopćilo da je testiranje obavljeno u srpnju, a ne u kolovozu kako je prenio Financial Times.

Pet ljudi upoznatih s navodnim testom potvrdilo je, međutim, za Financial Times da je kineska vojska lansirala raketu koja je nosila hipersoničnu kliznu letjelicu koje je letjela kroz nisku orbitu i napravila puni krug oko Zemlje prije nego što se spustila i nastavila krstariti prema svom cilju.

Raketa je, ipak, prema informacijama koje je FT dobio od tri osobe upoznate s obavještajnim podacima, promašila cilj za tridesetak kilometara, što nije zanemariva udaljenost u ovom kontekstu. Stoga je upitno koliko se testiranje može opisati kao uspješno. 

Izvor: Nemamo pojma kako su to učinili

Ipak, dva od tri dotična izvora naglasila su da je test pokazao da je Kina postigla zapanjujući napredak u hipersoničnom oružju i da je veći nego što su američki dužnosnici shvaćali.

"Nemamo pojma kako su to učinili", rekla je četvrta osoba za FT.

>> Kineski avioni lete oko Tajvana, kineski vođa najavljuje ujedinjenje. Slijedi li rat?

Eksplozivni izvještaj je, naravno, potaknuo nova pitanja o opasnom američkom podcjenjivanju kineskih vojnih kapaciteta i razmjera modernizacije njezinih oružanih snaga posljednjih godina. 

Sve glavne vojne sile svijeta, SAD, Rusija i Kina, razvijaju hipersonično oružje, uključujući i klizne rakete, koje se u svemir lansiraju raketom, ali oko Zemlje kruže pod vlastitim zamahom. Lete pet puta brže od zvuka, što je ipak sporije od balističkog projektila. No budući da ove letjelice ne slijede fiksnu paraboličku putanju balističke rakete i budući da se njima, za razliku od projektila, može upravljati na daljinu, daleko ih je teže pratiti i, još važnije, presresti proturaketnim naoružanjem. 

Posebno je zabrinjavajuće da je i Sjeverna Koreja također priopćila da je u rujnu testirala hipersoničnu raketu. 

Razvoj novog projektila, nazvanog Hwasong-8, ojačat će obrambene sposobnosti Sjeverne Koreje, objavila je u rujnu sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Američki stručnjak: Kina bi mogla negirati američke proturaketne obrambene sustave

Taylor Fravel, stručnjak za kinesku nuklearnu strategiju koji također nije znao za test, rekao je za FT da bi hipersonično klizno vozilo naoružano nuklearnom bojevom glavom moglo pomoći Kini da "negira" američke proturaketne obrambene sustave koji su dizajnirani za uništavanje nadolazećih balističkih projektila.

"Hipersonične klizne letjelice... lete na nižim putanjama i mogu manevrirati u letu, što otežava njihovo praćenje i uništavanje", objasnio je Fravel, profesor na Tehnološkom institutu u Massachusettsu. Dodao je da bi bilo "destabilizirajuće" ako bi Kina u potpunosti razvila i upotrijebila takvo oružje, napominjući kako test ipak ne mora značiti da će Peking primijeniti tu novu tehnologiju.

Ova potencijalna promjena u vojnom odnosu snaga Amerike i Kine posebno je značajna u kontekstu dramatičnog zaoštravanja odnosa posljednjih godina koje je počelo pod bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom te se nastavilo pod njegovim nasljednikom Joeom Bidenom. 

>> Hoće li doći do rata između SAD-a i Kine?

Michael Gallagher, republikanski član odbora za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa, ustvrdio je da bi kineski test trebao "poslužiti kao poziv na akciju".

Američki državni tajnik: Kina je razvila kapacitet za globalne napade iz svemira

"(Kineska) Narodnooslobodilačka vojska sada ima sve vjerodostojniju sposobnost da potkopa našu proturaketnu obranu i prijeti američkoj domovini konvencionalnim i nuklearnim napadima. Još je više uznemirujuća činjenica da je američka tehnologija pridonijela programu hipersoničnih projektila PLA-e", rekao je ovaj kongresnik.

Američki vojni dužnosnici posljednjih su mjeseci upozorili na rastuće kineske nuklearne sposobnosti, osobito nakon objavljivanja satelitskih snimaka koji su pokazali da ova rastuća sila gradi više od 200 interkontinentalnih raketnih silosa. Kina nije vezana nikakvim dogovorima o kontroli naoružanja i odbila je razgovore s SAD-om o svom nuklearnom arsenalu i politici.

Prošlog je mjeseca Frank Kendall, američki državni tajnik za zračne snage, nagovijestio da Peking razvija novo oružje. Rekao je da je Kina postigla veliki napredak, uključujući "potencijal za globalne napade... iz svemira ". Odbio je iznijeti detalje, ali je sugerirao da Peking razvija nešto slično "sustavu frakcijskog orbitalnog bombardiranja" koji je Sovjetski Savez razvijao za vrijeme hladnog rata, prije nego što je odustao od njega.

"Ako koristite takav pristup, ne morate koristiti tradicionalnu putanju ICBM-a. To je način da se izbjegnu obrana i sustavi upozorenja na projektile", dodao je Kendall.

U kolovozu je general Glen VanHerck, voditelj Sjevernoameričkog zapovjedništva zračno-svemirske obrane, na konferenciji rekao da je Kina "nedavno pokazala vrlo napredne sposobnosti hipersoničnih kliznih letjelica". Upozorio je da će kineska sposobnost "pružiti značajne izazove sposobnosti NORAD-a za pružanje upozorenja o prijetnji i procjenu napada".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.