Financial Times: Sve europske vlade protive se slovenskoj ucjeni Hrvatske

U ČLANKU u kojemu zagovara daljnje proširenje Europske unije bez obzira na ekonomske poteškoće, Financial Times, jedan od najuglednijih poslovnih listova na svijetu, naziva slovenski "drski pokušaj ucjene Hrvatske" neprihvatljivim.

"Proces proširenja Europske unije od 15 na 27 zemalja uspjeh je na kojeg sve europske vlade trebaju biti ponosne. Ali izgledi za daljnjim proširenjem sve su lošiji, zahvaljujući magareći tvrdoglavom ponašanju zemalja članica i zemalja kandidatkinja", piše FT.

Slovenski pokušaj ucjene

Prvi slučaj koji FT opisuje je hrvatski. "Hrvatska želja za članstvom već je u problemima. To je zbog toga što je Slovenija, pokušavajući iznuditi ustupke svog bivšeg jugoslavenskog susjeda u bilateralnom pomorskom sporu, paralizirala hrvatske pregovore u prosincu. Nacionalistička retorika na obje strane smanjila je nade u kompromis", navodi FT.

"Sve druge vlade EU protive se slovenskom drskom pokušaju iskorištavanja svog članstva na štetu budućeg člana, ali EU radi po principu konsenzusa, tako da se Slovenija provlači sa svojim ponašanjem", stoji u članku.

FT razmatra i grčko-turski spor oko Cipra, kao i grčko-makedonski spor oko imena Makedonije.

Balkan je strateški važan dio Europe

Bosansko-hercegovačke nade "oštećene su uskogrudnim rivalstvom nacionalističkih vođa", piše FT, a u slučaju Srbije, nizozemska je vlada glavni faktor koji blokira put do EU, jer želi da Srbija izruči Ratka Mladića. Druge su vlade uvjerene kako je Srbija dovoljno surađivala s ICTY-em, ali pravila Unije kažu da se ništa neće dogoditi dok i Nizozemska ne popusti, navodi list.

"Povijest proširenje EU pokazuje da potpora politike i javnosti za prihvaćanjem novih članica pada kad su ekonomski uvjeti loši, a uvjeti nisu bili lošiji od 1945. Ipak, EU mora smoći hrabrosti da bi riješila sporove koji blokiraju proširenje. Balkan i Turska su politički krhki, ekonomski ranjivi, ali strateški važni dijelovi Europe. Ako dobiju poruku da su neželjeni, cijena koji će EU platiti bit će utoliko veća", zaključuje se u članku.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.