Finska ministrica optužena za rasizam: "Da su mi dali pištolj, bilo bi mrtvih"

Foto: EPA

NOVA finska vlada suočava se s novim kontroverzama zbog rasističkih i prijetećih komentara iza kojih navodno stoji ministrica financija i čelnica krajnje desne stranke Riikka Purra. Ona nije ni zanijekala ni potvrdila da stoji iza komentara, koji uglavnom datiraju iz 2008., ali je istaknula kako nema namjeru podnijeti ostavku. 

Komentari su objavljeni pod korisničkim imenom Riikka na blogu Purrinog prethodnika na mjestu čelnika Stranke Finaca Jussija Halla-ahoa. Inače, Stranka Finaca je osvojila drugo mjesto na izborima u travnju i drži devet pozicija u kabinetu, piše The Guardian.

Prošli mjesec je već Vilhelm Junnila, još jedan ministar iz stranačke kvote, podnio ostavku nakon što je otkriveno da je zbijao šale o pozdravu "Heil Hitler", održao govor na događaju kojem su prisustvovali neonacisti i pozvao na masovne pobačaje u Africi radi borbe protiv klimatske krize.

"Puna sam mržnje i čistog bijesa"

U jednom od Riikkinih komentara iz 2008. se spominju "nigeri koji prodaju lažne Vuittone" u Barceloni. Otkriveno je kako je Purra, koja je tada radila kao istraživačica na Sveučilištu u Turkuu, u to vrijeme sudjelovala na akademskoj konferenciji u Barceloni. 

U drugom komentaru se objašnjava kako "zvuk koji tamniji muškarci proizvode kada prođu pored vas nije zviždukanje (to bi bilo previše očito), nego je*eno siktanje između zuba". "Što je Abdullah željniji, to više sline dolazi s njim", navodi se. 

"Želi li netko danas u Helsinkiju pljuvati po prosjacima i tući djecu nigera?" upitala je Riikka jednom prilikom. "Baš sam puna mržnje i čistog bijesa... Što radiš mojoj psihi, islame?" napisala je u drugoj prilici. U rujnu 2008. godine je pisala o sukobu sa skupinom mladih imigranata u prigradskom vlaku. 

Nije željela potvrditi da su to njeni komentari

"Da su mi dali pištolj, bilo bi tijela u prigradskom vlaku", poručila je. Finski mediji povezali su Purrino kretanje i biografske detalje s objavama. Finska čelnica priznala je da je komentirala na ovom blogu i drugim forumima pod različitim korisničkim imenima, ali nije potvrdila da joj je korisničko ime bilo Riikka. 

"Govorimo o 2008. godini. Drugim riječima, to je bilo gotovo 10 godina prije nego što sam se uopće uključila u politiku. Sigurna sam da će ih biti još jer se tisuće mojih tekstova mogu pronaći na internetu. To je zabavno za arheologe", poručila je Purra. Priznala je kako se više ne slaže s velikim dijelom onog što je prije pisala.