Firma devastatora Vruje za 150.000 kn godišnje prenosi sjednice splitskog vijeća

TVRTKE kojima je osnivač firma Stipe Latkovića, bespravnog graditelja i prijatelja Zorana Milanovića, unosno posluju s Gradom Splitom. Pisali smo već da je Point Split, koji izvodi ilegalne radove na Vruji, samo ove godine iz gradskog proračuna dobio 4.5 milijuna kuna. 

>Firma koja devastira Vruju je u samo pola godine dobila 4.5 milijuna naših kuna

A TV Jadran, na kojem sin Zorana Milanovića, kako kaže predsjednik, volontira, dobiva 150.000 kuna godišnje iz proračuna Grada Splita za TV prijenose sjednica gradskog vijeća. 

U vremenima kad moderni gradovi, u modernim državama to čine putem društvenih mreža ili svoje web-stranice, Grad Split daje nemale novce za prijenos na televiziji Stipe Latkovića.

Još u prošlom sazivu gradski vijećnici predlagali su da se tome stane na kraj, budući da su u vijećnici svaki put prisutni novinari s portala koji rade uživo prijenose, a i puno bi jeftinije bilo kad bi grad sam prenosio svoje sjednice na postojećim gradskim stranicama. Zaposlenika Grada ima dovoljno.

Podaci sa gradske stranice kažu da TV Jadran najčešće dobiva 12.500 kuna po sjednici

Prema podacima sa stranice Grada Splita "iTransparentnost", izgleda da Televizija Jadran najčešće dobiva 12.500 kuna po sjednici. Ako račuamo da se sjednice održavaju jednom mjesečno, lako dođemo do 150.000 kuna.

Prema gradskom pregledu isplata, u ovoj kalendarskoj godini TV Jadran je već dobio 85.000 kuna.

Puljak ne planira tražiti jeftiniju alternativu, zadovoljan je TV Jadranom, kaže da su kvalitetni

Gradonačelnika Ivicu Puljka pitali smo namjerava li nastaviti tu praksu televizijskih prijenosa koju je naslijedio od HDZ-a, ili se planira okrenuti modernim tehnologijama. 

"Raspisan je natječaj za to. Natječaj je zaključen i jedna televizija je dobila pravo da do kraja godine prenosi sjednice Gradskog vijeća. Mislim da je važno da te sjednice budu prenošene u profesionalnom obliku, da je to, u biti, borba za transparentnost rada Gradskog vijeća. Mi mislimo u ovoj fazi da je to bilo dosta dobro odrađeno i tako ćemo i nastaviti", kazao je Puljak. 

"Sigurno ćemo nastaviti s prijenosom sjednica tako da to bude kvalitetno"

Ostavio je mogućnost da se predomisli. 

"Hoćemo li u budućnosti odabrati neku drugu tehnologiju, koja će isto tako osigurati da to bude transparentno, javno i kvalitetno, jer nam je važno da to bude kvalitetno, razmotrit ćemo kad ovaj ugovor istekne. Vidjet ćemo kakva su iskustva, ali ćemo sigurno nastaviti s prijenosom sjednica tako da to bude kvalitetno. Građanima moramo pružiti najbolju moguću kvalitetu slike i zvuka", dodao je Puljak. 

No, po čemu se mjeri ta kvaliteta na koju se gradonačelnik poziva? 

TV Jadran je među manje kvalitetnim lokalnim televizijama u RH, kaže istraživanje

Mjeri je Agencija za elektroničke medije. Ona redovno provodi ispitivanja tržišta.

Prema nedavno objavljenom, ispitanici su među 21 lokalnom televizijom u Hrvatskoj TV Jadran stavili pri dno tablice - na šesnaesto mjesto. Dospjeli su tamo s ukupnom ocjenom kvalitete 3.4. 

A kad se ispitanike pitalo kakav im dojam koja lokalna televizija ostavlja, TV Jadran je još niže pao. Na toj su tablici osamnaesti od ukupnih 21 mogućeg mjesta.

Zanimljivo bi bilo vidjeti koliku gledanost televizijski prijenosi sjednica Gradskog vijeća uopće imaju. 

Zagrebačka skupština nema ugovor s lokalnim medijima, već prenose sami preko YouTubea

Provjerili smo i kako je pitanje prijenosa sjednica riješeno u Zagrebu. 

Iz Odjela za odnose s javnošću su odgovorili: 

"Za prijenos sjednica Gradske skupštine koristi se službeni videokanal Gradske skupštine Grada Zagreba (YouTube). Sam prijenos, odnosno streaming podijeljen je u segmente po točkama dnevnog reda radi lakšeg snalaženja. Uz navedeno, prijenos sjednica Gradske skupštine omogućen je i preko službene web-stranice Gradske skupštine, gdje posjetitelji mogu direktnim pristupom s naslovne stranice (Home page) pratiti prijenos uživo", objasnili su iz Grada. 

Gradska skupština, dodaju, nema sklopljene ugovore s lokalnim televizijama, radijima ili portalima za navedeno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.