Državni posao od skoro pola milijuna kuna dobila firma iz afere Fimi media

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, Dusko Jaramaz/PIXSELL

HRVATSKA turistička zajednica za potrebe Dana hrvatskog turizma, koji su se održali od 6. do 8. listopada u Šibeniku, unajmila je tvrtku Eldra iz Svete Nedelje, koja je bila kooperant Fimi medije.

Eldra jedini ponuđač, vrijednost 442.400 kn bez PDV-a

U srpnju smo pisali kako je tvrtka Eldra dobila posao Hrvatskih cesta, koje su Eldru angažirale za svečanost otvaranja Pelješkog mosta. Tada je ovoj tvrtki isplaćeno 184.700 kuna.

>>Hrvatske ceste za svečanost na Pelješkom mostu angažirale firmu iz afere Fimi media

Pisali smo tada kako je Igor Dražić, jedan od vlasnika Eldre, svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu u predmetu Fimi media, u kojem je optužba tvrdila i dokazala da je preko tvrtke Fimi media, kroz niz fiktivnih usluga, iz državnih institucija i firmi izvlačena poveća svota novca.

Nešto poslije Eldra je dobila još jedan državni posao, tj. angažman na spomenutim Danima hrvatskog turizma. Vrijednost? Čak 442.400 kuna bez PDV-a. Ispostavilo se da je Eldra bila jedini ponuditelj.

Informaciju nam je potvrdila Hrvatska turistička zajednica, koju smo pitali više o nabavi punog naziva "Najam tehničke opreme (audio, video, rasvjeta, scenografija i režija) i montaža i demontaža za manifestaciju Dani hrvatskog turizma 2022. 06.- 08. listopada 2022.".

HTZ piše da im je HRT specificirao natječaj

"Iako HTZ nije obveznik javne nabave, s ciljem transparentnosti i prikupljanja adekvatnih ponuda za ovu je uslugu raspisan Javni poziv za koji su tehničke specifikacije definirane od strane HRT-a, jednog od suorganizatora manifestacije.

Doprinos HRT-a u definiranju specifikacija natječaja temeljen je na znanju, iskustvu i ekspertizama njihovih djelatnika te činjenici da HTZ i ostali suorganizatori manifestacije ne raspolažu potrebnim resursima za kvalitetno i precizno definiranje predmetnih specifikacija potrebnih za uspješnu realizaciju ovog najvećeg turističkog skupa u zemlji.

Na Javnom natječaju za najam tehničke opreme, montažu i demontažu odabrana je tvrtka ELDRA d.o.o. s ponudom u iznosu od 442.400,00 kuna, koja uključuje višednevni najam opreme za cjelokupni program DHT-a, odnosno za sva predavanja, panel rasprave, dodjelu nagrada, kao i za prijenos uživo druge završne večeri DHT-a, a uključena je i tehnička podrška tijekom cijele manifestacije", napisali su.

Pitali smo ih i koliko je ponuda pristiglo te koliko su one iznosile.

"Pojedine tvrtke dostavile su informativne upite za dodatnim pojašnjenjima u vezi javnog poziva, ali se na koncu nisu prijavile. Na navedeni je natječaj pristigla ponuda tvrtke ELDRA d.o.o. na iznos od 442.400 kuna + PDV", stoji u odgovoru.

Transparentni LED ekran, doznaje Index, ima samo Eldra

Činjenica da je na natječaj pristigla samo ponuda Eldre ustvari korespondira sa saznanjem Indexa da su u natječaju bile navedene specifikacije koje je mogla ispuniti samo Eldra.

Primjerice, ponuda je podrazumijevala binu 16 x 7, LED RGB traku, alu rampu, videozid, videopult, ali i točno specificirane brendove poput miksera Yamaha CL5, onda za glavno ozvučenje 16 x L’acoustics Kara II (8 po strani), 1 x LA-Rack (6 x pojačalo L’acoustics LA12X) itd.

Navedeno je kako je moguće ponuditi alternativne proizvođače zadane tehničke opreme pod uvjetom da su njihovi proizvodi slične ili bolje kvalitete od specificirane opreme. Međutim, očito nitko nije mogao odgovoriti na sve zahtjeve natječaja budući da se kao prva stavka tražio i transparentni led ekran 20 x 6 / 3:9 koji, prema saznanjima Indexa, ima samo tvrtka Eldra.

"Iza poslova s Eldrom ostalo je dugova koje je trebalo podmiriti"

Vratimo se na ulogu Eldre u aferi Fimi media. Index je u tekstu oko natječaja Hrvatskih cesta podsjetio na stari novinski tekst o istrazi i sudskom postupku za tu aferu.

"Pred USKOK-om je Maček (Ratko, glasnogovornik vlade RH, op.a) priznao da je slavonske HDZ-ovce spojio sa samoborskom tvrtkom Eldra koja trguje opremom za TV proizvodnju. Prema Barišićevim tvrdnjama, iza poslova s Eldrom ostalo je dugova koje je trebalo podmiriti, međutim, Maček nije spominjao da je primio taj novac", stoji u jednom tekstu.

"Preko Fimi medije radio za HEP, Hrvatsku lutriju, HDZ"

"Troje danas ispitanih svjedoka potvrdilo je da je poslovalo s Fimi medijom koja im je uredno platila njihove usluge. Vlasnik tvrtke za iznajmljivanje video, audio i rasvjetne opreme, 'Eldra', Igor Dražić posvjedočio je da je preko Fimi medije radio za Hrvatsku elektroprivredu, Hrvatsku lutriju i HDZ.

Prisjetio se da je za tu stranku radio na jednom božićnom domjenku, zatim na dva stranačka događaja na Zagrebačkom velesajmu te jednom u prostorijama DVD Hrašće.

Poslove je dogovarao s vlasnicom Fimi medije i jednom od optuženih u istoimenoj aferi, Nevenkom Jurak, koja mu je platila sve ispostavljene račune. S tom je tvrtkom poslovao od 2005. do 2009. godine, a suradnju je uspostavio njegov pokojni otac. Bez obzira na krajnje korisnike njegovih usluga, račune je, kako je rekao, uvijek uspostavljao Fimi mediji", stoji u jednom tekstu.

Dražić bez komentara oko Hrvatskih cesta

Index je tada pokušao razgovarati s Dražićem. Prvo smo ga zatekli informacijom da mu je firma angažirana na otvaranju Pelješkog mosta pa nam je rekao da radi s bratom, koji je vjerojatno to "hendlao", i najavio da će nam poslati njegov broj.

Kako broj nismo dočekali, ponovno smo nazvali Dražića i načeli temu Fimi medije. Pitali smo ga je li bio svjedok u toj aferi.

"A joj, ma zakaj bih ja vama to uopće morao odgovoriti? Tko ste vi uopće meni?" uzvratio je protupitanjem i rekao da nema komentara.

Bogate reference

Na web stranicama ove tvrtke stoji kako je s radom započela 1991. godine. Navodi se da od samog početka glasi kao vodeće poduzeće specijalizirano za pružanje usluga tehničke produkcije događanja s ciljem donošenja noviteta audiotehnologije, videotehnologije te rasvjetne tehnologije na tržišta.

Navedeni su brojni koncerti, televizijske emisije, konferencije, ceremonije, inauguracije i festivali na kojima je Eldra bila angažirana. Tu su, recimo, dolasci Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. u Hrvatsku, inauguracije Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, Thompsonov koncert na Poljudu, nastupi Hladnog piva, Darka Rundeka, TBF-a...