Firma mislila da ažurira podatke na stranici banke. Ostala je bez velikog novca

Ilustracija: Shutterstock

MEĐIMURSKA policija objavila je detalje prevare kojom je firma iz Međimurja oštećena za velik novac.

"Jučer, 25. listopada 2022. godine policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske zaprimili su kaznenu prijavu od ovlaštenog zastupnika trgovačkog društva iz Orehovice zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je s poslovnog računa spomenutog trgovačkog društva, otvorenog u jednoj od banaka u Republici Hrvatskoj, nepoznati počinitelj izvršio nekoliko isplatnih transakcija prema inozemstvu u ukupnom iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna", piše policija.

Naime, oni su, kako se čini, podatke o računu ispunili na lažnoj stranici banke. Time su prevarantima dali sve podatke da s pravog računa u banci skinu novac.
           
"Dosad provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je na službenu adresu elektroničke pošte oštećenog trgovačkog društva, zaprimljena lažna elektronička poruka banke (tzv. phishing mail) u kojoj je otvoren poslovni račun te je zatraženo ažuriranje podataka putem dostavljene poveznice.

Otvaranjem poveznice, otvorena je lažna stranica banke za poslovne korisnike te su potom unijeti traženi podaci. Nakon unošenja traženih podataka zaprimljena je poruka o uspješnom ažuriranju te je onemogućen pristupiti internet bankarstvu.

Odmah potom zaprimljena je obavijest o isplatama novčanih sredstava prema nepoznatim bankovnim računima u inozemstvu", piše policija.

"Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu", dodali su na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.