Firma za zbrajanje izbornih glasova tužila Fox i druge za 2.7 milijardi dolara

Lou Dobbs komentira navodnu krađu glasova Screenshot: Twitter

TVRTKA koja se bavi rješenjima za brojanje glasova na izborima tuži Fox News, troje njihovih voditelja i dvoje Trumpovih bivših odvjetnika - Rudija Giulianija i Sidney Powell. Traže i odštetu od 2.7 milijardi dolara, a za tužene tvrde da su se urotili s ciljem širenja lažnih informacija o ulozi tvrtke u navodnoj izbornoj krađi.

Smartmatic je tužbu na čak 285 stranica predao na njujorški sud u utorak, a radi se o najvećoj tužbi za klevetu u američkoj povijesti, piše AP.

Tužbu protiv Giulianija i Powella podnijela je i tehnološka tvrtka Dominion Voting Systems. Njih se također uplelo u priču o nedokazanoj izbornoj krađi. Dominion na sudu traži odštetu od 1.3 milijarde dolara.

"Fox nas je optužio da smo se u urotili s Venezuelom"

Za razliku od Dominiona čija tehnologija je korištena u 24 države, Smartmatic je sudjelovao samo u izborima u okrugu Los Angeles. Unatoč tome, Fox je objavio 13 priloga u kojima lažno tvrde da je tvrtka ukrala Trumpove glasove u dogovoru s vladom Venecuele, piše u tužbi.

Ova "kampanja dezinformacija" se nastavila čak i nakon što je tadašnji glavni državni odvjetnik William Barr objavio da nisu pronađeni nikakvi dokazi izborne prevare.

Kao jedan od primjera navode prilog koji je emitiran 10. prosinca, a i kojem je Lou Dobbs optužio Smartmatic i njegovog direktora Antonia Mugica da su kroz nepostojeća "stražnja vrata" u softveru proveli "masivni informatički Pearl Harbor".

Tužba navodi i da su Foxovi voditelji Lou Dobbs, Maria Bartiromo i Jeanine Pirro imali izravnu korist od uključenosti u urotu. Fox je u dezinformacijskoj kampanji sudjelovao zbog pritiska novih medija poput Newsmaxa i One America Newsa koji su im preotimali konzervativne gledatelje, navodi se u tužbi.

Fox odbija optužbe

Fox News Media je reagirao priopćenjem u kojem u ime mreže i voditelja odbija optužbe. Navode da su ponosni na način na koji su pratili izbore te da će se braniti protiv neosnovane tužbe.

Giuliani i Powell još uvijek nisu komentirali tužbu.

Smartmatic tvrdi da su utjecaji negativnog publiciteta na tvrtku bili ogromni. Iz tvrtke navode i da su primali prijetnje smrću, a jedna od njih je bila upućena direktorovom 14-godišnjem sinu. 

U idućih pet godina predviđaju gubitak od 690 milijuna dolara i prisiljeni su uložiti 4.7 milijuna dolara u zaštitu od sve češćih informatičkih napada. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.