U Britaniji pronađen rekordan otisak dinosaura: "Prvo sam pomislio da se radi o šali"

Foto: Sveučilište Manchester

NA britanskoj "obali dinosaura" nedavno je pronađen rekordan otisak ove davno izumrle vrste. Otisak stopala iz razdoblja jure, dugačak gotovo jedan metar, najveći je te vrste otkriven u okrugu Yorkshire. Duž obale tog područja su do sada nađene tisuće otisaka stopala dinosaura te mnogi fosili. Najnoviji je slučajno pronašla arheologinja Marie dok se u travnju 2021. šetala obalom. 

"Nisam mogala vjerovati kada sam ga uočila, morala sam više puta provjeriti. I prije sam nailazila na neke manje otiske, ali ništa što nalikuje ovome", ispričala je Woods. Arheologinja se nakon ovog slučajnog otkrića obratila paleontologu Deanu Lomaxu sa Sveučilišta Manchester te ga pitala za mišljenje o nalazu na koji je naišla u zaljevu Burniston.

"Marie me kontaktirala dok je još bila dolje na plaži, s fosilom ispred sebe. Na početku sam, da budem potpuno iskren, mislio kako se radi o nekoj šali. Činilo mi se nemogućim da se Marie šetala i jednostavno naišla na ovako velik otisak. Osim toga, ona je arheologinja. Znali smo se šaliti da će jednog dana doći do nevjerojatnog paleontološkog otkrića", rekao je Lomax, a prenosi CNN.

Otisak stopala s tri prsta

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području. Prvi je otkriven 1934. godine. "Ovo važno otkriće dodatno dokazuje kako su tijekom jure ovim dijelom zemlje lutali divovi mesožderi. Vrsta otiska, u kombinaciji s njegovom starošću, sugerira da ga je napravio dinosaur nalik megalosauru", kazao je lokalni geolog John Hudson.

Megalosaur je bio jedan od najvećih grabežljivaca svog vremena, imao je veliku lubanju naoružanu oštrim, nazubljenim zubima. Znao je biti dugačak 8 do 9 metara. Stručnjaci su kasnije odnijeli otisak u Muzej i galerije Scarborough kako bi ga zaštitili od daljnje erozije.

To je omogućilo Hudsonu i Lomaxu da detaljno prouče ovo otkriće. Analizirali su oblik otiska stopala, broj prstiju i tragove kandži, kao i otiske kože dinosaura.

"Vjerojatno je čučao ili se odmarao u blatu"

"Najintrigantnija značajka ovog nalaza je dugačak dio na stražnjoj strani stopala, otisak onoga što nazivamo metapodij. To znači da je naš veliki mesožder vjerojatno čučao ili odmarao u blatu prije nego što je ustao, otišao i iza sebe ostavio vječan trag. Zabavno je zamišljati kako se ovaj dinosaur jednog lijenog nedjeljnog popodneva u doba jure šeće blatnom obalnom ravnicom", rekao je Lomax.

Nakon što se završi rad na fosiliziranom otisku stopala, vlasti će ga izložiti u muzeju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.