FOTO Evo kako izgleda sjeverni pol Sunca. Ovo gledate prvi put u životu

Foto: ESA

S OBZIROM na to da smo oduvijek zainteresirani za svoju zvijezdu, promatrali smo je iz različitih kutova. Već tisućljećima gledamo svoje Sunce s površine Zemlje, a promatrali smo ga i iz svemira.

No sve do sada nismo vidjeli kako izgledaju njegovi polovi, piše Science Alert.

Sunčev sjeverni pol nedavno je prvi put snimio satelit Europske svemirske agencije (ESA) PROBA-2 (PRoject for OnBoard Autonomy), a fotografija je zapravo kombinacija očitanja različitih mjerenja.

Problematična ravnina ekliptike

Zašto sve do sada nismo imali snimke polova Sunca? Naša Zemlja, sateliti oko nje, ali i ostali planeti našeg sustava okreću se oko Sunca po više-manje ustaljenoj ravnini poravnatoj sa Sunčevim ekvatorom. Ona se naziva ravnina ekliptike i po njoj Zemlja kruži oko Sunca. Nastala je iz plosnatog diska prašine i plinova koji su rotirali oko naše zvijezde u ranom stadiju razvoja Sunčevog sustava, a iz njega su se kasnije formirali i planeti.

Znanstvenici šalju letjelice u tu ravninu i iz čisto praktičnih razloga. Naime, pri okretanju oko svoje osi, naš planet dodaje letjelicama brzinu, moglo bi se reći da ih pritom malo gura. Što je lansiranje bliže ekvatoru, to će taj dodatni potisak biti veći pa će letjelici trebati manje energije da poleti u svemir. Mnogo je teže, primjerice, lansirati raketu sa Sjevernog pola nego s ekvatora.

Zato sateliti obično putuju po ravnini ekliptike pa ne mogu fotografirati sjeverni pol naše zvijezde.

Nije imala kameru

Ipak, jedna letjelica uspjela je proučavati polove Sunca. Svemirska letjelica Ulysses preletjela je iznad Sunčeva pola i izvršila neka mjerenja, ali nijedan od njenih instrumenata nije bio kamera.

Ni ova najnovija snimka satelita PROBA-2 nije, tehnički gledano, prava fotografija pola naše zvijezde.

“Premda ne možemo direktno vidjeti pol, kada letjelice promatraju atmosferu Sunca, među ostalim, prikupljaju i podatke o atmosferi koja se prostire izvan Sunčevog diska“, objasnili su iz ESA-e.

Kako se Sunce okreće oko svoje osi, satelit PROBA-2 prikuplja te podatke i kombinira ih u rekonstrukciju izgleda Sunčeva pola.

Na fotografiji ESA-e jasno se mogu vidjeti linije koje razdvajaju kriške cjelokupne slike pola koje su posljedice mjerenja iz drugih pozicija. Linija koja prolazi sredinom snimke nastala je zbog manjih promjena u atmosferi Sunca tijekom perioda u kojem su se prikupljali podaci.

Znanstvenici konstruiraju ovakve fotografije od lipnja ove godine, spremaju ih u bazu podataka i tako promatraju kako se tijekom vremena mijenja pol naše zvijezde.

Kada ćemo uistinu vidjeti kako izgleda?

NASA-ina sonda Parker Solar Probe već se približila Suncu više nego bilo koja letjelica do sada, no ni ona neće napustiti ravninu ekliptike.

Za prave fotografije Sunčeva pola morat ćemo pričekati svemirsku letjelicu Solar Orbiter. Ta ESA-ina letjelica trebala bi biti lansirana 2020. godine. Neće se zadržavati oko Sunčevih polova, ali će preletjeti dovoljno blizu da fotografira tu za sada još uvijek tajnovitu Sunčevu regiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.