FOTO Iskopana velika rimska skulptura penisa, vjerojatno najveća ikad pronađena

Foto: Museo Historico Local de Nueva Carteya

ARHEOLOZI su nedavno na drevnom rimskom nalazištu u Španjolskoj pronašli kamenu skulpturu penisa dugačku oko 46 centimetara, vjerojatno najveću rezbariju rimskog falusa pronađenu dosad.

Stručnjaci navode da su drevni Rimljani vjerojatno isklesali i izložili ove genitalije kako bi se zaštitili od loše sreće, piše Live Science.

Arheolozi su otkrili dugačko isklesano okno u El Higueronu, nalazištu u blizini grada Nueva Carteya u španjolskoj pokrajini Cordoba. Povijesni muzej Nueva Carteya, koji vodi iskopavanje, podijelio je 19. kolovoza fotografiju ovog otkrića. 

Važan simbol za stare Rimljane

El Higueron datira iz četvrtog stoljeća prije Krista i izvorno je bio ibersko naselje prije nego što su ga preuzeli i izgradili Rimljani, koji su osvojili regiju 206. godine prije Krista. Stručnjaci smatraju da su Rimljani s ponosom izložili ovo zanimljivo umjetničko djelo u podnožju novoizgrađene kule.

Falus je bio važan simbol u starorimskoj kulturi; često se koristio kao zaštita od loše sudbine ili kao "srećonoša" za bolju potenciju kod muškaraca. Zbog toga se rezbarije falusa često nalaze na rimskim nalazištima.

Naime, Rimljani su vjerovali da ih simbol falusa štiti od Urokljivog oka, drevnog utjelovljenja loše sreće koje se često prikazuje kao veliko oko koje ne trepće. Stoga su ih često rezbarili ili oslikavali na vanjskim dijelovima zgrada te oko prozora i vrata, a čak su ih postavljali na javnim okupljalištima.

Nosili se i kao privjesci ili nakit

"Rimljani su smatrali da su ti prostori posebno izloženi nadnaravnim opasnostima jer se tamo sreće puno ljudi. Vjerovali su da su zloćudne sile Urokljivog oka ondje posebno moćne", objasnio je povjesničar Adam Parker s Državnog sveučilišta u Velikoj Britaniji.

Osim toga, falusi su se često nosili kao privjesci ili nakit kako bi se potencirala muževnost i plodnost.

Nije za sada sasvim poznato koliko je točno otkriveno rezbarija falusa u regijama koje je nekoć koloniziralo Rimsko Carstvo, no samo u Ujedinjenom Kraljevstvu su pronađena najmanje 92 primjerka izrezbarenih genitalija. Primjerci su napravljeni od raznih materijala, od jednostavnog falusa uklesanog u mlinski kamen do krilatog penisa izrađenog od životinjske kosti.

Međutim, prikazivanje falusa kod drevnih Rimljana nije uvijek imalo dobre namjere. U svibnju su arheolozi u rimskoj tvrđavi u blizini Hadrijanova zida u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrili kamenu ploču ukrašenu grafitom penisa uz koji je bila ispisana psovka. Smatra se kako su za to odgovorni rimski vojnici koji su htjeli posramiti svojeg kolegu.