FOTO Komad tuče u Italiji imao skoro 20 centimetara. To je rekord

U olujama koje su ovih dana pomele Italiju tuča je oborila rekord u Europi. U Azzano Decimu jedno je zrno tuče bilo dugačko čak 19 centimetara. Posljednji rekord u veličini tuče bio je oboren također u Italiji i to prije samo pet dana.

Prethodni rekord u kojem je jedno zrno bilo dugačko 16 cm oboren je u Carmignanu di Brenta 19. srpnja. Nova gigantska tuča poharala je Azzano Decimo jučer oko 23 sata, objavila je njemačka organizacija European Severe Storms Laboratory na društvenim mrežama.

"Nakon pregleda izvješća i fotografija, stručnjaci Europske baze podataka o vremenskim neprilikama (ESWD) došli su do zaključka da je promjer ovog zrna tuče 19 cm.

Ova tuča već je vrlo blizu svjetskog rekorda tuče od 23. srpnja 2010. u Vivianu, u Južnoj Dakoti, s promjerom od 20.3 centimetra. Visoka učestalost tuče u sjevernoj Italiji u skladu je s rezultatima istraživanja Europskog laboratorija za jake oluje (ESSL), koji pokazuju da je ova regija doživjela najveći porast učestalosti velike tuče u usporedbi s drugim europskim regijama u proteklim desetljećima", napisali su iz organizacije.