FOTO Pogledajte novu kartu Marsa, tragovi drevne vode su skoro na svakom koraku

Foto: ESA

NOVA karta Marsa, na kojoj su znanstvenici radili godinama, pokazuje gdje sve možemo pronaći drevne tragove vode na Crvenom planetu.

Koristeći podatke koje su tijekom proteklog desetljeća prikupili ESA-in Mars Express i NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter, a koji se trenutno nalaze u orbiti tog planeta, stručnjaci su napravili dosad najopsežniju kartu specifičnih marsovskih mineralnih naslaga.

Radi se o takozvanim vodenim mineralima, odnosno onima koji se mijenjanju u prisutnosti vode, poput minerala gline.

Stotine tisuća naslaga vodenih minerala

Znamo da na Marsu ima gline; neke naslage je rover Curiosity čak vidio izbliza. Međutim, ova nam ogromna karta nudi sveobuhvatniju sliku povijesti vode na Marsu i pomoći će u planiranju budućeg istraživanja sada suhog i prašnjavog svijeta.

Suprotno očekivanjima, karta pokazuje da ćemo, kamo god da odemo na Marsu, sigurno pronaći nešto zanimljivo, piše Science Alert.

Prije početka studije, na Marsu je bilo oko tisuću poznatih naslaga vodenih minerala. Prema novom istraživanju, koje je vodio planetarni znanstvenik John Carter sa sveučilišta Paris-Saclay i Aix Marseille u Francuskoj, ondje ih se nalazi znatno više.

Nova karta pokazuje da na Marsu postoji barem stotine tisuća naslaga vodenih minerala, posebno u nekima od najstarijih dijelova površine planeta. Detaljnije proučavanje ovih minerala može otkriti koliko je vode u davnoj prošlosti bilo na Crvenom planetu.

Drevna kiša

Glina je sediment vrlo sitnih čestica, sastavljen od različitih minerala. Na Zemlji, glina nastaje nakon interakcije vode i drugih minerala. Vermikuliti, smektiti i kloriti se stvaraju kada voda stupa u interakciju sa željezom i/ili magnezijem, dok kaolini nastaju nakon interakcije vode s aluminijem.

S time da i količina vode igra veliku ulogu. Što je više vode, to je veća promjena u konačnom mineralu. Dakle, znanstvenici mogu analizirati različite mineralne naslage i procijeniti koliko je vode bilo prisutno u vrijeme formiranja minerala.

Nova karta pokazuje da je na velik dio Marsa utjecala voda u nekom trenutku njegove povijesti. Planet je sada podosta suho mjesto, ali dokazi upućuju na to da mu kiša u drevno doba nije bila strana pojava.