FOTO Ovo je otmičar iz Turske. Satima držao taoce, potjeralo ga na WC, uhvaćen je

Foto: X

Turska policija oslobodila je jučer sedam radnika koje je propalestinski naoružani napadač uzeo kao taoce u tvornici u blizini Istanbula u vlasništvu američkog diva Procter&Gamble, u znak prosvjeda zbog rata u Gazi.

Policija je izvela raciju devet sati nakon početka talačke krize, nakon što je napadač otišao na WC. Muškarac je priveden neozlijeđen, rekao je novinarima lokalni guverner Seddar Yavuz.

"Cilj tog čovjeka bio je zaustaviti izraelski masakr u Gazi i otvoriti prijelaz Rafa u Egiptu za dostavu humanitarne pomoći zarobljenim civilima", rekao je Yavuz. "Kad je otišao na WC, naše sigurnosne snage izvele su operaciju. Taoci nisu ozlijeđeni", dodao je.

Fotografije i snimke napadača, koje je podijelio jedan od talaca, pokazuju muškarca kojem je lice bilo skriveno šalom kako drži pištolj. Jedan od talaca fotografirao ga je kako stoji pored palestinske zastave i riječi "vrata će biti otvorena za Gazu" napisanih crvenom bojom na zidu.

Yavuz je rekao da je muškarac nosio dva pištolja i da se činilo da ima eksploziv privezan na prsima.

Glavni ured P&G-a u Cincinnatiju potvrdio je incident. "Sigurnost ljudi iz P&G-a i naših partnera naš je glavni prioritet. Ranije danas evakuirali smo objekt u Gebzeu i radimo s lokalnim vlastima na rješavanju hitne sigurnosne situacije", napisali su.