FOTO Ovo ruglo godinama stoji na atraktivnoj lokaciji u Zagrebu

Foto: Hana Kajari/Index

Nedovršena zgrada od osam katova na križanju Zagrebačke avenije i Ulice hrvatskog sokola u Zagrebu već desetljećima propada ograđena zaštitnom ogradom. U međuvremenu su se izmijenili brojni investitori, ali zgrada na atraktivnoj lokaciji nikad nije dovršena.

Trakavica s izgradnjom započela je prije više od 30 godina, nakon što je tadašnja Općina Trešnjevka 1988. godine dodijelila zemljište za izgradnju poslovnog objekta, trgovine i servisa na uglu Ljubljanske avenije i Sokolske ulice.

Zemljište koje se nalazi uz vrlo prometnu cestu na korištenje je dobio tadašnji Tovarni avtomobilov CIMOS iz Kopra. U veljači 1990. godine CIMOS je dobio i građevnu dozvolu za izgradnju poslovnog objekta i servisa, a u listopadu iduće godine su dobili i dozvolu za izgradnju dizala.

Zgradu su započeli graditi u zadanom roku, ali ju nisu dovršili.

B2 Kapital: Mi smo vlasnici, ali zgrada nije u našem posjedu

U veljači 2007. je zgradu planirao dovršiti novi investitor, Hypo Alpe Adria Consultants koji je kasnije promijenio naziv u Allegheny Financial. Tvrtki je tada dozvoljena izmjena i dopuna građevinske dozvole, te im je u kolovozu 2010. dopušteno izgraditi poslovnu građevinu.

U to vrijeme je plan bio da zgrada ima garažu u podrumu, trgovačko-ugostiteljske sadržaje u prizemlju te otvoreno parkiralište u dva nivoa na nižem dijelu građevine. Na katovima su se trebali nalaziti poslovni prostori.

Nakon četiri godine, u travnju 2011., zgrada je dobila novog investitora. Društvo Vrbani centar najavilo je da će zgradu nastaviti graditi u veljači 2012. godine, kažu iz Grada Zagreba. Zgrada ni tada nije dovršena.

U međuvremenu je postala vlasništvo B2 Kapitala. Iz tvrtke su na upit Indexa odgovorili da se nedovršena zgrada nalazi u njihovom vlasništvu, ali da nije u njihovom posjedu. To je razlog, kažu iz B2 Kapitala, zbog kojeg ne mogu komentirati stanje nekretnine.

B2 Kapital smo pitali u čijem posjedu je zgrada, ali nam do ovog trenutka nisu odgovorili. Na gradilištu nema table s nazivom investitora.

Grad Zagreb: Nemamo ovlasti

S obzirom na to da nikad dovršena zgrada propada već desetljećima, pitali smo Grad Zagreb planiraju li nešto poduzeti. Iz Grada kažu da zakon u ovom slučaju ne propisuje krajnji rok za dovršetak zgrade te da oni nemaju ovlasti.

"U ovom slučaju se radi o građenju koje je započeto prije 30 godina, temeljem Zakona o gradnji koji nije propisivao obvezu ni rokove dovršenja građenja zgrada. Grad nema ovlasti inspekcijskog nadzora nad građenjem jer je Zakonom o Državnom inspektoratu propisana nadležnost građevinske inspekcije Državnog inspektorata", odgovorili su iz Grada.

Iz Državnog inspektorata su za Index rekli da je građevinska inspekcija, prije nego što je postala dijelom Državnog inspektorata, postupala na ovoj lokaciji. Tada su utvrđene nepravilnosti koje je investitor otklonio u zadanom roku, kažu iz Inspektorata.

Pitali smo i vodi li se trenutno postupak vezan za ovu građevinu, ali na to pitanje nam nisu odgovorili.

Pročitajte više